Scandinavië, misschien wel helemaal de Noordkaap. Het is een bestemming die tot de verbeelding spreekt van bijna iedere fietser. Op weg naar Scandinavië gaat de route altijd door Duitsland. Noord-Duitsland is niet ieders favoriet om te fietsen. Langs de kust is het vaak winderig, helemaal vlak en een beetje saai. Voor wie van de zee houdt, is dit gewoon een perfecte route. Voor anderen zijn er genoeg alternatieven die het binnenland in gaan door de bossen en landerijen.
Eenmaal in Denemarken verandert het landschap en wordt fietsen nog leuker. Denemarken is als een speeltuin voor fietsers met honderden gratis shelter, goed gemarkeerde routes, rustige wegen en schattige kleine dorpjes. Na Denemarken wachten Noorwegen of Zweden!
We hebben intussen heel wat routes tussen Noorwegen en Nederland geprobeerd. Op rollerski's volgden we deels de Jutland route en de Noordzeeroute. Toen we in de winter naar Noorwegen fietsen, volgden we een deel van de European Divide. In 2023 fietste Olivier van Kopenhagen naar België over een zelfgemaakte route, de "Bos en boerenroute". In onderstaande Komoot collectie hebben we de mooiste fietsroutes verzameld op weg naar Scandinavië.
Er zijn veel campings en 'zimmer frei' plekken te vinden in Duitsland, maar wildkamperen zal in Duitsland een grotere uitdaging zijn. Het is niet toegestaan en het vinden van een plekje is niet eenvoudig. Het landschap is erg open met weinig bos. De veiligste manier is het Warmshowers netwerk te gebruiken of een boer vragen of je de tent op zijn land mag zetten. Dat hebben we heel veel gedaan in Duitsland en mag altijd.
Eenmaal in Denemarken is het geen probleem om een kampeerplek te vinden. Download gewoon de 'Shelter' app die honderden plekken biedt om je tent op te zetten of in een shelter te slapen. Wildkamperen buiten de shelterplekken is wel verboden, maar met zoveel beschikbare plekken in de app, heb je zelfs geen behoefte om een andere plek te zoeken.
De zomermaanden zijn uiteraard de beste tijd om naar Scandinavië te fietsen. Dat betekent niet dat het niet mogelijk is in de andere seizoenen, maar wel een uitdaging. Wij fietsen in de winter van 2022 naar Noorwegen en hadden 25 van de 30 dagen regen in Nederland, Duitsland en Denemarken. Het enige voordeel is dat alle shelterplaatsen in Denemarken altijd vrij zijn. In de lente en zomer is Denemarken daarentegen prachtig om te fietsen.
Noord-Duitsland is dicht bebouwd met veel dorpjes en steden. Elke dag zijn er genoeg supermarkten, bakkerijen en cafés. Eenmaal in Denemarken wordt het landschap wilder en uitgestrekter. Het is nog steeds erg ontwikkeld met veel kleine dorpjes, maar je zult meer alleen fietsen en de afstanden tussen de supermarkten zijn iets langer. Toch zul je geen problemen hebben met het vinden van eten of water.
Drinkwater is, zeker in Denemarken, bij iedere kerk te vinden. Het water uit de kraantjes is drinkbaar en er zijn meestal openbare toiletten waar je ook water kan bijvullen. Ook in Duitsland is het water bij de kerkjes meestal drinkbaar, maar toch is het slim om dat even te vragen aan een lokale inwoner.
In Denemarken wordt nog heel veel vlees gegeten, vooral varkensvlees. Die varkenshouderijen kom je bovendien overal tegen als je door Denemarken fietst. Daarnaast is Denemarken bekend voor zijn gebakjes die je bij een van de vele bakkers kan vinden.
Duitsland is goedkoop, maar Denemarken is erg duur. De prijzen in Denemarken zijn vaak gelijk aan die in Noorwegen al vind je ook Aldi en Lidl in Denemarken waar de prijzen wat beter zijn.
Duitsland heeft de euro terwijl Denemarken de Deense Kroon. Deze is gekoppeld aan de koers van de euro en is daarom bijna altijd hetzelfde. Voor €1 krijg je 7,5 DKK.
In onze blog Fietsen in Denemarken vind je veel meer tips over slapen, eten en water.
2 Comments
Waauw wat een fantastisch overzicht en inspiratie om er op uit te trekken met de fiets! Dankjewel voor de goede tips en links 😀 time to roooole 🚲🚲
He Niké!
Heel graag gedaan! Zoveel mooie opties om naar het noorden te fietsen 🙂