In Zuid Amerika zijn er maar weinig steden fietsvriendelijk. Ofwel is het levensgevaarlijk met roekeloze minibusjes en taxi, ofwel zijn de straten zo steil dat fietsen bijna onmogelijk is. Een fietspad vind je bijna nergens in de steden en een Zuid Amerikaan op de fiets is bijna een uitzondering. Toch zijn er een paar steden in Zuid Amerika waar er wel een fietscultuur bestaat. Buenos Aires en Santiago de Chili hebben verschillende fietspaden en zijn prachtig om per fiets te verkennen. In Ecuador is Cuenca de fietsstad. Cuenca is een prachtige koloniale stad met veel authentieke gebouwen. Wij vinden het een van de mooiste steden van Zuid Amerika en een verademing na de chaotische steden in Peru en Bolivia. Het voelt aan als een Europese stad met hippe restaurants, chique hotels en een verzorgd centrum. Er zijn verschillende fietspaden en de auto’s houden zelfs rekening met de fietsers. Wij verkenden Cuenca op de fiets en stippelden een mooie fietsroute uit om de stad te verkennen.
Onze fietsroute in Cuenca is zo’n 15 kilometer lang en gaat door het oude centrum en de rustige fietspaden langs de rivieren in de stad. Cuenca is relatief vlak, al zijn er toch een paar klimmetjes op de fietsroute.
De fietscultuur in Cuenca is relatief jong en het huren van een fiets is de moeilijkste opgave. Er zijn nauwelijks plaatsen waar je een fiets kan huren, al groeit dit aanbod. Bij het informatie centrum kunnen ze een locatie aanwijzen. Wij verbleven in Hostal Anicha, die vanaf 2019 fietsen willen aanbieden om de stad te verkennen. Er zijn op dit moment helaas geen vaste adressen waar je met zekerheid een fiets kan huren. Als je een fiets huurt, is een mountainbike aan te raden. De fietsroutes langs het water gaan over onverharde zandpaden en het centrum van Cuenca ligt vol met oude kasseistraten. Bovendien zijn versnellingen geen overbodige luxe.
Cuenca is een van de meest toeristische steden van Ecuador en er is een overaanbod aan hostels en hotels. Wij verbleven in de culturele Hostal Anicha, die op een paar blokken van het centrale plein ligt. De hostel bevindt zich in het oude pand van het ministerie van onderwijs. Het is een prachtig gebouw met een mooie binnenplaats. Verschillende kunstenaars leefden zich uit op de muren van de hostel met als resultaat enkele prachtige schilderingen. ’s Ochtends kan je kiezen uit twee soorten ontbijt: vegetarisch (broodje met ei) of veganistisch (havermout met vers fruit). Een absolute aanrader in Cuenca!
Er is een groot aanbod aan restaurants, van het goedkoopste straattentje tot chique gastronomische restaurants. Sinds kort is er een Belgisch restaurant in Cuenca waar je een heerlijke lunch kan eten voor de schappelijke prijs van $3,50. De eigenaar van La Belga, Joël, wil niet het goedkoopste of het beste restaurant van Cuenca zijn, maar wel het restaurant met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Er staat niet iedere dag Belgische kost op het menu, maar bij de lunch hoort altijd soep, een hoofdgerecht, een desert en een drankje. Wij hadden geluk en kregen uiensoep, vol-au-vent en gekonfijte ananas met aardbijen. Uiteraard hoort er een artisanaal biertje bij naar Belgisch recept. Het is de perfect tussenstop of afsluiter als je Cuenca op de fiets verkent.
Hoewel er een aantal prachtige fietspaden liggen en de auto’s rekening houden met de fietsers, blijft Cuenca een Zuid Amerikaanse stad met een jonge fietscultuur. De verkeerslichten die fietspaden kruisen, hebben een apart licht voor de fietsers wat een stuk veiliger maakt, maar ga er niet vanuit dat je voorrang krijgt!
Het fietsnetwerk is relatief nieuw en er zijn nog veel verbeteringen nodig. Tijdens de fietsroute zal je regelmatig je fiets op de stoep moeten tillen want een oprit voor de fiets ligt er lang niet overal. Daarnaast zijn er een paar ontbrekende schakels zodat de volledige fietsroute niet alleen over fietspaden gaat. Af en toe deel je de weg met de auto’s, zeker in het historische centrum.