parallax background

Wandelen in Cajas National Park

Hoedenwinkel Cuenca
Cuenca op de fiets
oktober 24, 2018
Via Reserva Ecologica El Angel
Fietsen door Reserva Ecologica El Angel
oktober 30, 2018
 

Hiken in Parque National Cajas

 

Op zo’n dertig kilometer van Cuenca ligt een van Ecuador’s mooiste natuurgebieden. Het Parque Nacional Cajas heeft de grootste concentratie meren per vierkante kilometer ter wereld. Het is het waterreservoir van Ecuador met een unieke flora en fauna. Een dag wandelen in het Parque Nacional Cajas was een van onze hoogtepunten van Ecuador. Wij wandelden slechts één dag in het park, maar het is mogelijk om meerdaagse wandelingen te doen met de rugzak en tent. Hiervoor zullen we nog een keertje terug moeten komen. Dit zijn alvast onze tips voor een mooie daguitstap vanuit Cuenca.

Cajas National Park

El Cajas National Park is een nationaal park in de hooglanden van Ecuador. Het ligt ongeveer 30 km ten westen van Cuenca, de hoofdstad van de provincie Azuay. Het is een paramo, een speciaal ecologisch systeem dat alleen bestaat in de Andes op hoogten tussen 3100 en 4450 meter boven zeeniveau. De páramo is het ecosysteem van de regio's boven de doorlopende boslijn, maar toch onder de permanente sneeuwgrens. Het landschap biedt een toendra-vegetatie op een grillig landschap van heuvels en valleien. De vegetatie bestaat voornamelijk uit gigantische rozetplanten, struiken en grassen. Volgens wetenschappers zijn páramos evolutionaire hotspots en een van de snelst evoluerende regio's op aarde.

Wandelen in Cajas National Park
Wandelen in Cajas National Park
 

To the trailhead

Het startpunt van de wandelingen is het informatiecentrum bij Laguna Toreadora . Vanuit Cuenca kan je de bus nemen naar het startpunt. De bussen vertrekken vanuit twee bushaltes: Terminal Terreste in het oosten van de stad, of Terminal Feria Grande in het westen van de stad. De busmaatschappij heet Transporte Oriental en er zijn verschillende bustijden, al zijn ze niet exact te vertrouwen. De bussen gaan in principe heel de dag en rijden om het uur. Een kaartje koop je in de terminal bij het loket, of je betaalt in de bus zelf. De prijs is $2, al zullen ze proberen meer te vragen als je in de bus zelf betaalt. Houd voet bij stuk en betaal slechts $2. De stopplaats Laguna Toreadora is bekend bij de buschauffeur en vaak zitten er meerdere wandelaars in de bus met dezelfde bestemming.

Routes

Het informatiegebouw van het park is modern met een mooi museum en een klein restaurant. Er zijn acht uitgestippelde wandelingen waarvan er twee vanuit het informatiecentrum vertrekken. Route 1 is veruit de populairste route en een van de mooiste in het park. Hoewel de route slechts 4 kilometer lang is, duurt de wandeling zo’n 1,5 a 2,5 uur, afhankelijk van je tempo. De route gaat langs verschillende meren en door oude Quinoa bossen.
Route 2 vertrekt eveneens vanuit het informatiecentrum en is slechts 2 kilometer lang. Toch is het een serieuze uitdaging want je klimt naar 4.200 meter hoogte voor een prachtig uitzicht over de meren. Je hebt wel een beetje geluk nodig met het weer want de wolken hangen vaak laag waardoor route 2 niet altijd de moeite is.
Op twee kilometer van het informatiecentrum begint route 3, die 10 kilometer lang is. Het is een mooie route langs verschillende meren en meestal ben je helemaal alleen. Deze route eindigt niet bij het informatiecentrum, maar een paar kilometer lager op de weg naar Cuenca. Van hieruit kan je liften of de bus terugnemen naar de stad.

 
Wandelen in Cajas National Park
Wandelen in Cajas National Park
 

Terug naar het hotel

Tegenover het informatiecentrum is de bushalte waar je bus naar Cuenca kan nemen. De bus komt ieder uur langs, al zijn er geen vaste tijden. De rit kost eveneens $2. Wil je liever niet op de bus wachten, dan is liften een goede optie. Het is zeer gebruikelijk in Ecuador en vaak moet je slechts een paar auto’s wachten. Het enige nadeel is dat je niet weet waar ze je af zullen zetten in Cuenca.

Slapen in Cuenca

Cuenca is een van de meest toeristische steden van Ecuador en er is een overaanbod aan hostels en hotels. Wij verbleven in de culturele Hostal Anicha, die op een paar blokken van het centrale plein ligt. De hostel bevindt zich in het oude pand van het ministerie van onderwijs. Het is een prachtig gebouw met een mooie binnenplaats. Verschillende kunstenaars leefden zich uit op de muren van de hostel met als resultaat enkele prachtige schilderingen. ’s Ochtends kan je kiezen uit twee soorten ontbijt: vegetarisch (broodje met ei) of veganistisch (havermout met vers fruit). Een absolute aanrader in Cuenca!

Wandelen in Cajas National Park
Wandelen in Cajas National Park
 

Eten in Cuenca

Er is een groot aanbod aan restaurants, van het goedkoopste straattentje tot chique gastronomische restaurants. Sinds kort is er een Belgisch restaurant in Cuenca waar je een heerlijke lunch kan eten voor de schappelijke prijs van $3,50. De eigenaar van La Belga, Joël, wil niet het goedkoopste of het beste restaurant van Cuenca zijn, maar wel het restaurant met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Er staat niet iedere dag Belgische kost op het menu, maar bij de lunch hoort altijd soep, een hoofdgerecht, een desert en een drankje. Wij hadden geluk en kregen uiensoep, vol-au-vent en gekonfijte ananas met aardbijen. Uiteraard hoort er een artisanaal biertje bij naar Belgisch recept. Het is de perfecte tussenstop of afsluiter na het wandelen in Cajas National Park.


Weer en hoogte

Het Parque Nacional Cajas ligt op 4.000 meter hoogte. Omwille van zijn bijzondere ecosysteem is het er altijd vochtig en vaak is het park bedekt in de wolken. De wind kan koud zijn en de vochtige lucht maakt het vaak extra koud. Warme kleren en een regenjas zijn absoluut nodig. Een aantal delen van de route zijn nat en modderig zodat waterdichte schoenen geen overbodige luxe zijn.

Op de routes zijn heel wat klimmetjes. Zeker route 2 is pittig met een steile klim naar 4.200 meter. Als je niet gewend bent aan de hoogte, zal het klimmen zwaar zijn. Doe het rustig aan want je bent snel buiten adem op deze hoogte. Genoeg drinken, rustig klimmen en veel pauzeren zijn de gouden tips om de hoogte te overwinnen.

Wandelen in Cajas National Park
 

Op zoek naar meer wandelinspiratie

Ontdek hier de prachtige vierdaagse hike in El Chalten!

 

De mooiste wandelingen in Ushuaia

Wandelen in Cajas National Park

Mooiste hike van Argentinië

Wandelen in Cajas National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *