parallax background

8 unieke tips voor een winter trekking

skating on one leg
De laatste loodjes
oktober 23, 2020
typical church in denmark
Fietsen in Denemarken
december 1, 2020
 

Doe It Yourself tips voor een winter trekking


Toen wij ons voorbereiden op onze eerste winter trip, struinden we het internet af naar tips. Inmiddels hebben we uitgebreid ervaring op gedaan in onze skitrip op de Route blanche. Twee maanden skieden we 900 kilometer en sliepen in onze tent. We zijn er zo dol op! In deze blog vind je tips die je nergens anders vind omdat we ze zelf uitvonden. Het zijn onze huis-tuin-en-keuken-truckjes die we onszelf eigen maakten, op zoek naar beter of goedkoper. De kleine truckjes van een creative beginner, die zelf handigheidjes ontdekt. Nu delen we onze eigen persoonlijke vondsten met jou.

1. Handschoenen vastbinden

Tijdens onze wintertocht gebruiken we natuurlijk handschoenen, toch hebben we het geregeld zo warm dat we onze handschoenen niet dragen. De lichaamstemperatuur stijgt snel zodra we in actie schieten, maar een klein briesje kan de handen doen bevriezen. Handschoenen gaan tientallen keren aan en uit per dag op een wintertocht. De handschoenen zijn te groot om in de jaszak te stoppen, maar we willen er gemakkelijk bij kunnen en niet constant stoppen om de rugzak af doen of onhandige manoeuvres uit te voeren. Daardoor ontstond al snel de truck om de handschoenen vast te binden aan de heupbanden van de tas, zoals op de foto te zien is. Handig op de buik, met een simpele knoop. Zo kunnen we er altijd snel bij.

2. Mondkapje

tijdens een wintertocht moeten we goed voorbereid zijn op extreme temperaturen onder het vriespunt. Als het hard waait ligt frostbite, bevriezing van de huid op de loer. Het is altijd verstandig om vette zonnebrand of zinc oxide te gebruiken om de huid te beschermen, maar bij echte koude willen we een laag over het gezicht. Die ijzige wind is dan gewoon te koud. Er bestaan buffs en balaclavas, maar die hebben een nadeel: ze worden nat van onze adem, bevriezen en voelen koud aan. Bovendien ademt Zoe met haar mond open en vindt een strake buff over haar mond heel benauwend. Een eenvoudig truck blijkt een stofmaskertje. Het vormt een lekker warme cocoon door de warme adem en beschermt zelfs het puntje van de neus. Een super oplossing.

3. Bescherming stijgvellen

skins of stijgvellen zijn een synthetische strip met haartjes die één richting opstaan, die we onder de ski’s plakken in heuvelig terrein. Ze zorgen ervoor dat de ski's niet naar beneden glijden door dat de haartjes tegen de richting de sneeuw in worden gedrukt. De skins plakken met een lijmlaag aan de skies, maar zodra je ze niet meer nodig hebt wil je die lijmlaag beschermen. Wij kochten in een Euro-winkel zelf een rol plastic gaas om de skins op te plakken wanneer we ze niet gebruiken. Makkelijk en een stuk goedkoper dan de dure beschermplastics die ze verkopen in een skiwinkel.

4. Opgerolde foam mat

Om comfortabel en veilig te slapen in extreme koude, is het noodzakelijk om een foam mat bij te hebben die de koude van de ondergrond blokkeert. Veel winter trekkers leggen de onhandige logge mat op de bodem van hun slee om ruimte te besparen. Wij bonden de matten aan de stangen tussen ons harnas en de slee. Zo hadden ze een dubbele functie als stoel tijdens onze pauzes. Het is wel aan te raden ze in een plastic zak te stoppen zodat ze sneeuwvrij blijven en je ’s avonds geen minuten verspeeld om het sneeuw uit de gaten te kloppen. Wij bonden de opgerolde matten vast met een elastisch touw en een kleine karabijn haak. Door het elastische touw is het niet nodig de mat los te maken als je er op gaat zitten. Een welkom truckje voor de vermoeide benen.

5. Overschoenen

Het gebruik van hoge overschoenen voor wintertochten lijkt nog niet erg bekend te zijn, maar wij vonden het een ontdekking. De schoenen zijn een belangrijk onderdeel van onze winter kleding (paklijst, filmpje winter kleding). Het zijn hoge schoenen waar we met gewone schoenen in kunnen stappen. In ons kamp gebruiken we ze over onze donzen pantoffel schoenen. De overschoen beschermt tegen vocht en wind en is ideaal voor diepe sneeuw. Vanuit onze tent stappen we snel in en hun brede zool helpt bij het aanstampen van de sneeuw.

6. Neopreen sokken

Bevroren schoenen op wintertochten zijn geen onbekend probleem. ’s Nachts bevriest het zweetvocht dat de schoenen hebben opgenomen na een lange dag skiën. Om dit tegen te gaan is het handig om een 'vapor barrier liner (VBL)' te gebruiken. Dit kan een eenvoudige plastic zak zijn tussen twee paar sokken, of een speciale VBL sok. Olivier verkoos om neoprene sokken te gebruiken. Sokken die worden gebruikt in watersporten. Hun functie is om het laagje water tussen het lichaam een de sok op te warmen zodat het lichaam langer in koud water kan blijven. Dit materiaal laat geen vocht door en houd daarom de schoenen droog. Olivier kwam op dit idee dankzij onze recente kanotocht. De neopreen sokken hielpen bovendien goed tegen zijn blaren. Olivier ervaart het als een zeer geslaagde test. Het enige nadeel: ze gaan ongelofelijk stinken, zowel de neopreen sokken als je voeten. Zoë verkoos twee paar gewone sokken te dragen en te zweten in de binnenste laag sokken.

7. Fietstrailer als slee

Veel wintertrekkers kiezen voor een pulk, een expeditie slee. Wij hadden gedacht er zelf een te maken, maar voor onze vervolg plannen zouden we graag wielen willen monteren aan de slee. Daardoor kwamen we per geluk uit op de Nordic cab trailer, die veel voordelen bleek te brengen. De trailer heeft kleine ski’s voor de winteravonturen, is daarmee erg stabiel en heeft veel minder weestand omdat niet de hele slee over de grond trekt. Het grootste voordeel is dat de skietjes zijn te vervangen voor wielen, om de slee makkelijk te vervoeren of om tijdens de skitocht wendbaar te blijven bij aankomst in dorpen.

8. Camera in een koeltas

Om onze Camera te beschermen tegen de koude temperaturen stoppen we het apparaat in een koeltas, gebruikt voor picknicks. De camera zelf kan de koude prima aan, maar is minder goed in snel wisselende temperaturen. De koeltas zorgt dat het klimaat in de tas langzaam mee verandert met de buitenlucht. Bovendien zorgt de tas voor een goede bescherming.

1 Comment

  1. Esther schreef:

    Jullie boek nu aan het lezen! Prachtig. Goed en eerlijk geschreven. Erg aan het genieten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *