parallax background

10 weetjes over Denemarken

cycling route in Denmark
Paklijst voor een skatetocht
mei 5, 2021
Ga lekker op vakantie
juni 29, 2021
 

Ontdek Denemarken


Denemarken was het 24ste land op onze wereldreis. Het ligt zo dicht bij Nederland en België, maar toch waren we er nooit geweest. Wat weten we eigenlijk over Denemarken: Kopenhagen, Legoland, de namen van een paar voetballer, maar voor de rest? Na een paar weken in Denemarken hebben we heel veel bijgeleerd. Er zijn veel meer overeenkomsten met Nederland dan we dachten. Net als Nederlanders zijn de Denen erg trots op hun land, ze eten graag haring en hebben ook een speciaal woord voor gezelligheid. Dit zijn de 10 leukste weetjes over Denemarken:

1. De Deense vlag is de oudste vlag ter wereld

Volgens de geschiedenis is de Deense vlag voor het eerst in 1219 erkend. Natuurlijk zijn er veel oudere vlaggen dan de Deense vlag, maar het is de oudste vlag die in gebruik is door een onafhankelijk land. Alle andere onafhankelijk landen in de wereld (194) gebruiken vlaggen die minder oud zijn.

2. Het Deense alfabet heeft drie extra letters

De Scandinavische talen Deens, Noors en Zweeds lijken heel sterk op elkaar. Ze kunnen elkaar goed verstaan, al zal een Zweed zeggen dat hij een Deen moeilijk verstaat. Het Deens alfabet kent 3 extra letters ten opzichte van het alfabet met 26 letters dat wij gebruiken. De drie extra letters zijn Æ, Ø and Å. Het Noorse alfabet kent exact dezelfde drie extra letters, terwijl het Zweedse alfabet een variant op deze letters gebruikt (Ä, Ö en Å). De uitspraak van de extra letters is:
- Æ: [e] zoals in 'bed'
- Ø: [eu] zoals in 'deur'
- Å: [oh of oa] zoals in 'bord'

3. Varkensindustrie en graan

Net zoals in Nederland en België is er enorm veel landbouw in Denemarken. In tegenstelling tot Nederland zien we hier nauwelijks koeien in de wei, maar oneindig veel varkensstallen. Denemarken exporteert veel varkensvlees en de hoeveelheid varkens groeit nog steeds jaarlijks, in tegenstelling tot in Nederland. Een varkensbedrijf heeft een veel kleinere oppervlakte dan een melkveebedrijf. Heel veel landbouwgrond die we zagen stond vol met graan. De prachtige gouden kleuren geven het landschap een warme sfeer, zeker in combinatie met de golvende heuvels.

4. Denemarken heeft geen bergen, maar is allesbehalve vlak.

Op een avond sliepen we op één van de vele gratis kampeerplaatsen in Denemarken. Een jongedame wandelde een week van kust tot kust en zette ook haar tentje op. 'Flatlander' noemde ze zichzelf omdat Denemarken zo vlak is. Ze kwam zelf uit de regio rond Kopenhagen waar het inderdaad erg vlak is, maar echt vlak is Denemarken niet, allesbehalve. Wij trokken op skates door Jutland, het deel van Denemarken dat vastzit aan Duitsland. We hebben heel wat heuvels beklommen en afgedaald. Onze referentie van vlak is natuurlijk Nederland, waar het grootste deel echt vlak is.

5. Denen zijn hele trotse burgers

De Denen zijn enorm trots op hun land en op alles wat uit Denemarken komt. Onderweg zie je overal Deense vlaggen, in de supermarkt staat op veel producten 'Product of Denmark' en mensen vertellen met trots over de Deense gewoontes en uitvindingen. Nederlanders zijn ook erg trots op hun land, net als de Amerikanen en Argentijnen. De Denen passen zonder problemen in dat rijtje.

6. Denen slapen buiten

Na een weekje in Denemarken werden we uitgenodigd door een Deense familie. De man vroeg: 'Waar willen jullie slapen? Binnen, in de garage of in de tuin? Zelf slapen we buiten.' Hij wees naar een kleine houten constructie bij het water. Verbaasd keken we naar het hutje en vervolgens naar de glimlach van de man. 'Daar slapen we heel de zomer,' zei hij. Het hutje had drie houten wanden, was amper 1,5 meter hoog, open aan de voorkant en er lag een dikke matras in. Later zagen we zoveel meer plekken waar mensen buiten slapen. Zo heeft Denemarken duizenden plekken in het land waar je gratis mag kamperen en vaak staat er een zo'n houten hutje om in te slapen. Al deze plekken kan je vinden in de app 'Shelter'

7. Denen laten hun babies buiten slapen

Het buiten slapen is letterlijk met de paplepel ingegoten. Bij de Deense familie waar we sliepen, stond de hele dag een kinderwagen buiten. De babies slapen er buiten, heel het jaar door. Dat gebeurt overigens niet alleen bij mensen thuis, ook als ze naar een café of restaurant gaan, laten ze de kinderwagen buiten staan terwijl ze zelf binnen zitten. In Nederland en België zou je beschuldigd worden als slechte ouder, in Denemarken is het doodnormaal.

8. Veel vergelijking met Nederlandse tradities

Aardappelen eten, haring, drop en veel soorten beleg op de boterham, het lijkt wel Nederland als we aan de keukentafel zitten. Alleen het brood was toch echt even wennen voor ons. De Denen eten, net zoals de Duitsers, zuurdesem brood. Een andere grappige overeenkomst is het woord voor gezelligheid. In het Nederlands kennen we dit woord en zijn vele betekenissen. Er bestaat geen exacte vertaling voor in het Engels, maar de Denen hebben er wel een woord voor: Hygge.

 

9. Een bijzondere wet

Denemarken heeft een (niet-officiële) wet die zegt dat ‘niemand is beter dan de andere'. Deze wet heet "Janteloven", en het speelt een sleutelrol in de Deense cultuur en mentaliteit waar iedereen wordt geaccepteerd en gelijk is.

10. Denemarken is één van de gelukkigste landen ter wereld.

In het laatste UN World Happiness Report uit 2020 staat Denemarken op de derde plaats van meest gelukkige landen. Dat is weliswaar een plaatsje lager dan de jaren ervoor, maar nog steeds heel erg hoog. Op de eerste plaats staat Finland, gevolgd door IJsland. Nederland staat op de vijfde plaats, België staat pas 17e.  Het World Happiness Report gebruikt criteria als inkomen, sociaal vangnet, corruptie, vrijheid, levensverwachting, vrijgevigheid en vertrouwen om tot een ranglijst te komen.

 

Meer leuke weetjes?

Ontdek Paraguay en Quebec!

 
10 weetjes over Denemarken
10 weetjes over Denemarken

8 Comments

 1. iemand schreef:

  ik heb zelf in denemarken gewoond!

 2. iemand schreef:

  weet er iemand wat de mensen in Denemarken goed kunnen ik heb dan nodig voor een les uit Wero en ik vint het niet direct op internet

 3. Thijmen schreef:

  Ow en ik had 15 weetjes verwacht maar krijg er 10. Ik ben hier duidelijk gebait om op te klikken.

 4. nada schreef:

  weten jullie 5 geproduceerde dinges uit Denemarken die naar België komen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *