parallax background

10x doen Noord Argentinië en Chili

Vicuña crossing the street in the Chilean Andes
Droog, zout en cactussen
september 24, 2017
Group of red ibis birds flying
10x doen Noordoost Brazilië
september 24, 2017
 

Hoogtepunten Noord Argentinië en Chili

 

Noord Argentinië en Chili zijn prachtige routes, de besneeuwde toppen van de Andes, hete zomers en droge landschappen. De Andescultuur leeft nog volop in een van de armste regio's van beide landen, met prachtige kleuren en gevarieerd eten. De afstanden tussen de hoogtepunten zijn groot, maar de spectaculaire routes zorgen ervoor dat elke rit een plezier is. Beide regio's in één reis bezoeken is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Dit zijn onze hoogtepunten van een drieweekse rondreis met de auto en de bus.

 

10. Winetasting

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Uit de provincies Mendoza en La Rioja komen een aantal van de allerbeste wijnen ter wereld. De bodegas, wijngaarden, liggen tegen de voet van de Andes en bieden bijna allemaal wijnproeverijen aan. Sommige zijn groot en industrieel, terwijl andere kleinschalig en ecologisch zijn. Mendoza en Cafayate zijn de beste steden om een wijngaard te bezoeken. Het beste moment is overigens in maart wanneer de druiven geplukt worden en de wijngaarden prachtig rode kleuren hebben.

 

9. Purmamarca

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Aan het begin van de Quebrada de Humahuaca ligt Purmamarca, een historisch dorpje met zanderige straten en eenvoudige huisjes. Het ligt aan de voet van de Cerro de Siete Colores die bij zonsopkomst op zijn mooist is. Elke dag stallen lokale marktlui de kleurrijke souvenirs uit op het marktplein, waar je onder het genot van een kaastortilla rustig rond kan slenteren. Purmamarca is de ideale uitvalsbasis om de Quebrada de Huahuaca de verkennen of de Salinas Grandes te bezoeken.

 

8. Quebrada de Humahuaca

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Vanaf Purmamarca begint de Quebrada de Humahuaca. Een kloof met kleurrijke rotsformaties en historische dorpjes. Het hoogtepunt ligt op 27 kilometer van Humahuaca op 4.200 meter hoogte, de Cerro de Quatorce Colores. De weg er naar toe gaat over een stijl en smal zandpad tot op een hoogte waarbij het wat lichter aan je hoofd wordt. In de kloof liggen traditionele dorpjes, zoals Tilcara, waar je een sterke wil moet hebben om geen kleurrijk souvenir te kopen.

 

7. Roadtripping

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Het noordwesten van Argentinie is vooral mooi door de bijzondere landschappen. Een auto huren is de beste manier om de natuurlijke schoonheid op eigen tempo te bewonderen. Veel wegen zijn onverhard wat het rijden extra spectaculair maakt. Er zijn verschillende mooie routes, maar deze steken er bovenuit:
- Ruta 9 tussen Salta en Jujuy
- Ruta 68 tussen Salta en Cafayate
- Ruta 40 tussen Cafayate en Cachi
- Ruta 33 door het Parque Nacional de los Cardones

 

6. Termas de Puritama

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Na een paar actieve excursies is het tijd voor ontspanning. De Termas de Puritama zijn acht warmwaterbaden in een bergrivier op 3.500 meter hoogte. Ze zijn eigendom van een hotel die er met houten loopplanken een luxueus uiterlijk van heeft gemaakt. De watertemperatuur is bijna 38 graden in het hoogste bad en daalt tot 28 graden in het onderste. Beter ontspannen kan bijna niet.

 

5. Lagunas de Altiplano

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

De altiplanos zijn de hoogvlaktes in de Andes die lang geleden gevormd zijn door enorme vulkaanuitbarstingen. Het zijn gigantische vlaktes op meer dan 3.000 meter met verschillende gekleurde bergmeren. Rond de Laguna de Aguas Calientes liggen rode rotsen die zorgen voor prachtige kleurschakeringen met het blauwe water, de groene bergflanken en de besneeuwde bergtoppen.

 

4. Geyser de Tatio

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Voor een bezoek aan de Tatio Geysers moet je vroeg de veren uit en hoog de bergen in. De geiseractiviteit is alleen te zien in de ochtend als de warme damp in de koude lucht ontsnapt. Hoe kouder, hoe beter. De route naar de geysers en de omgeving zijn spectaculair als de zon langzaam de bergen kleurt. De schaduw van de warme dampen in het zonlicht zorgen vervolgens voor de mooiste silhouetten.

 

3. Salinas Grandes

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Op zo'n 70 kilometer van Purmamarca en meer dan duizend meter hoger liggen de Salinas Grandes. Ze zijn minder spectaculair dan de Salar de Uyuni, maar de enorme witte vlakte met achthoekige zouttegels blijft spectaculair. Bij zonsondergang kleurt de zon de opstaande randjes van het zout lichtrood wat voor unieke foto's zorgt. En uiteraard kunnen de perspectieffoto's op de grote vlakte niet ontbreken. Een tour is alleen mogelijk met je eigen auto en onder begeleiding van een gids, al mag je wandelen zo ver als je wilt.

 

2. Salar de Atacama

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Onder San Pedro de Atacama ligt de gigantische Salar de Atacama. Deze zoutvlakte bestaat uit verschillende soorten zouten en mineralen wat zorgt voor een bijzonder landschap, totaal verschillend van de Salar de Uyuni in Bolivia of de Salinas Grande in Argentinië. Volgens verschillende wetenschappers komt het leven hier het dichtst in de buurt van het leven op Mars. De zoutmeren zijn de thuisbasis van drie verschillende flamingosoorten die 's ochtends vroeg prachtig weerspiegeld worden in het water met de besneeuwde toppen van de Andes op de achtergrond.

 

1. Parque Nacional Los Cardones

 
10x doen Noord Argentinië en Chili
 

Tussen Cachi en Salta ligt een prachtig natuurpark met oneindig veel cactussen. De cardones cactussen hebben dé typische cactusvorm en bestaan bovendien uit een mooi en licht hout. Jarenlang werden ze massaal gekapt, maar nu zijn ze beschermd en groeien uitbundig op de vlaktes en berghellingen. In het park ligt een prachtige vallei, de Valle Encantado, ideaal om te hiken en te genieten van de uitzichten.

1 Comment

  1. ELLEN schreef:

    Ik kan over het deel in Argentinië beamen dat de aanbevelingen juist zijn. Echter aangevuld met een noodzakelijke flexibele grondhouding en géén enkele verwachting vooraf te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *