parallax background

Dieter Unterhollenberg

Mexican woman portrait picture
Lina Castelazo Vargas
april 7, 2017
Woman in Gambia portret picture
Rohey Dubois
april 20, 2017
 

Entdeckungsreise

 

"What's happened?" vraagt Dieter terwijl hij uit zijn eigen droomwereld gewekt wordt. Een vraag stellen aan onze kapitein moet steeds beginnen met zijn naam, zo niet blijft hij ongestoord in zijn wereld gevangen en vliegt de vraag rustig voorbij. Eenmaal zijn aandacht gevangen is, buigt hij nadrukkelijk naar voor en kijkt zijn vragende blik alsof er een groot geheim onthuld wordt. Zijn antwoord bevat steeds dezelfde nietszeggende woorden "I will have a look", waarna hij rustig naar zijn droom terugkeert.

Dieter Unterhollenberg is de kapitein van Jatinga, onze kapitein en pleegvader gedurende bijna drie maanden. Zijn uitdrukking is serieus, karakteristiek zoals dat een zeebonk betaamd. Met wenkbrauwen zo lang dat je er een fijn penseeltje van kan rollen, altijd strenge blik en een gouden ring in zijn linker oor, mist hij alleen zijn houten been en papegaai. Achter dat ruwe masker schuilt een zeer zorgzame man, bijzonder hardwerkend en zodra het doosje open gaat komt er een grote vleug humor uit. Als het avondmaal geserveerd wordt en Olivier net een verschrikkelijke zeezieke tocht heeft verwerkt, zegt Dieter droogjes tegen de kok "you can already put Olivier's food in the bucket".

“Een mens wordt snel oud en raakt vastgeroest op een plek zonder dat ze iets gezien hebben”

 

Dieter trok op jonge leeftijd naar Zwitserland waar hij een tijdje als kok werkte en vervolgens als interieur specialist. Zijn Duitse Gründlichkeit en Zwitsers vakmanschap brachten hem in de villa's van de rijksten op aarde, zoals een van de paleizen van Berlusconi. Dat vakmanschap zie je terug in zijn meesterwerk, Jatinga. Op jonge leeftijd leerde hij de zeilwereld kennen waar vooral de kracht van de open zee hem aantrok. Een schip kopen was destijds veel te duur, dus hij ging zelf aan de slag. Elf jaar lange bouwde hij samen met zijn vrouw Margrit aan hun droom. De afwerking in de boot zijn ongekend en vooral onwaarschijnlijk als je beseft dat het allemaal handgemaakt is. Hij verwoorde het een keer als " koop een boot en werk je dood". Dan zou hij al twee keer gestorven zijn.

Toen de boot klaar was, bracht Dieter de boot over de Rijn van Zwitserland naar Nederland. Jatinga was jarenlang hun vakantiehuis voor korte zeiltochten. In Nederland leerde Dieter heel wat Nederlandse woorden en zinnetjes. Op de allereerste avond in de boot zegt hij een volledig gedicht over kippen uit zijn hoofd op. En elke avond roept hij voor het slapen gaan "bedje bedje". Al die tijd blijven ze werken en sparen voor hun droom, nieuwe oorden verkennen, gedreven door de wind. De koude en vele stormen in de Noordelijke landen bepaalt de richting van hun droom. Het zuiden, daar gaan ze heen.

Nu zeilen ze eindelijk samen de wereld rond. "Een mens wordt snel oud en raakt vastgeroest op een plek zonder dat ze iets gezien hebben" zegt Dieter. Daarom zeilt hij, hun Entdeckungsreise. Ze zijn al vier jaar onderweg en zeilen, zeker wat Dieter betreft, nog heel wat jaren door. Onze verbazing is groot als we horen dat Dieter al 75 is. Hij werkt dagelijks aan de boot alsof hij in de krachtigste jaren van zijn leven zit. Tot op zijn 70ste deed hij mee aan langlaufwedstrijden in Zwitserland. Zijn geheim? "Het zit in je hoofd". Vele mensen zeggen dat ze 'later' gaan reizen als het pensioen er is. Toch is het slechts weinigen gegeven om die droom waar te maken. De levenskracht van Dieter en Margrit is een inspiratie voor iedereen die zich ergens te oud voor voelt. Je gedachten maken je leeftijd!

Dieter Unterhollenberg
Dieter Unterhollenberg

1 Comment

  1. Ellen schreef:

    Indrukwekkende persoonlijkheid, die naast zijn eigen dromen, die van zijn vrouw ook jullie droom een kans van slagen heeft geboden.

    Dat zij samen nog veel mooie zeil ervaringen mogen opdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *