parallax background

Definitieve keuze

Moment van de waarheid
september 24, 2022
Grote spijt
oktober 14, 2022
 

Dinsdag 30 augustus - Brøttum

 

Onze droomplekken in het gebied zijn afgevallen. Het rode huisje staat daarentegen nog steeds te koop en iedere keer weer zien we de bordjes 'Til salgs' staan als we hardlopen of uit Lillehammer komen met de fiets. Ze werken als terugkerende herinneringen aan iets waar we eigenlijk niet aan willen denken.
'Als ik daar zou wonen, kijk ik er niet naar uit om thuis te komen,' zegt ze als we weer voorbij het huis wandelen.
Olivier vindt het huis helemaal niet zo lelijk en begint zich stilaan echt thuis te voelen in de omgeving. Zijn hoofd gaat steeds meer naar het huis, al mist de volle overtuiging. Pas als er aan de andere kant van Mjøsa, het grote meer bij Lillehammer, een schattig huisje te koop komt, gaat het proces in een tweede versnelling (foto onderaan). Samen met onze buren gaan we naar de bezichtiging en proberen naar ons gevoel te luisteren. Dat huis is knus en gezellig, het uitzicht is prachtig, maar de omgeving heeft een paar grote nadelen. Langs beide kanten is er een steile helling, in de winter zijn er zes weken zonder zon en er loopt een weg dwars over het eigendom. Die factoren kunnen we niet veranderen, terwijl we een huis wel kunnen veranderen. We zijn al snel zeker dat we niet op dit huis zullen bieden, maar het wakkert wel ons gevoel aan voor het huis dat te koop staat in onze straat. We bellen de makelaar op voor een nieuwe bezichtiging.

Deze keer proberen we met andere ogen te kijken naar het huis. Waar zien we mogelijkheden? Wat kunnen we op termijn veranderen om er een gezellige plek van te maken? Kunnen we ons thuis voelen op deze plek? Peter en onze andere Nederlandse buurvrouw zijn mee tijdens de bezichtiging. Vier extra ogen met veel ervaring met oude huizen helpen ons om kritisch naar het huis te kijken. Eigenlijk zijn ze best positief over de staat van het huis, al zien ze ook de grote uitdagingen om er een mooie plek van te maken.
Als we de buitenkant bekijken, zucht Zoë diep. 'Ik krijg echt geen enkel gevoel bij dit huis.'
Zoë is een gevoelsmens pur sang en dat gevoel heeft het vaak bij het rechte eind. Olivier heeft geleerd ook daarop te vertrouwen, vooral omdat hij weet dat Zoë's geluk daaraan gekoppeld is. Als Zoë een gevoel voor iets heeft, gaat ze er honderd procent voor. Zoë probeert een gevoel op te wekken voor deze plek, maar haar hoofd zit nog steeds bij ons droomhuis. Ze weet dat er niet veel kansen zijn in dit gebied en dat ze moet proberen niet te kritisch te zoeken naar haar droomplek. Peter daarentegen, vindt dat we geduld moeten hebben. Is i magen, wat ijs in de maag, geduld, zoals ze in Noorwegen zeggen. We moeten niet te snel willen kopen en geduld hebben tot er een plek komt waar we wel gevoel voor hebben. Onze keuzes wisselen van wel, naar niet, naar wel, naar misschien. Al het getwijfel doet ons geen goed. We weten dat de enige oplossing is om de knoop door te hakken en een besluit te nemen.
'Zondagavond hebben we een keuze gemaakt,' zegt Olivier.

 

Op zondag gaan we de hele dag naar het meertje in de buurt. We vissen, snijden lepels, genieten van de zon en zetten alles op een rijtje. Olivier bevraagt Zoë over het huis. Zijn eigen keuze staat al vast, al zou hij beter al deze scherpe vragen aan zichzelf stellen. Zijn besluit is om een bod te doen op het huis, maar hij heeft niet goed onderzocht waarom hij dat echt wilt. Nonchalant zegt hij dat hij tevreden is met beide oplossingen. Het huis kopen of een plek huren voor de winter. 'Zo lang ik maar weet waar ik de winter zal doorbrengen,' zegt hij. De vraag is of hij wel goed naar zichzelf heeft geluisterd in plaats van Zoë haar gevoel als leidend te laten zijn in deze keuze.

Terug thuis is het tijd voor de definitieve keuze. We hebben er lang genoeg over na kunnen denken, eigenlijk veel te lang. Zoë haar besluit is om een bod uit te brengen, maar ze wil niet hoger gaan dan €125.000. Olivier is bereid €5.000 hoger te gaan. Meer vinden we deze plek niet waard, denken we. Bijna op hetzelfde moment krijgen we een mail van de eigenaar. We hadden hem gisteren een mailtje gestuurd om hun ervaring te horen. In dat mailtje schreef Zoë ook het zinnetje dat we denken om een bod te doen, maar onder de vraagprijs. De eigenaar antwoordde enthousiast dat ze met veel plezier in het huis hebben gewoond en vertelde over hun ervaringen. Hij zei ook nadrukkelijk dat ze niet onder de vraagprijs zullen verkopen. 'We hebben absoluut geen noodzaak om te verkopen. Misschien houden we het wel als vakantiehuis als er geen goed bod komt,' schrijft hij.
'Hier heb je jouw antwoord op je keuze,' zegt Olivier een beetje boos.
Het verschil tussen ons maximum en de vraagprijs is groot. Is het misschien bluf van de eigenaar? We weten het niet, maar de vraagprijs vinden we te veel voor dit huis.
'€160.000 vind ik echt veel te veel voor een huis waar ik niets voor voel,' zegt Zoë.
'Tja, dan doen we geen bod. Wel slecht dat iemand anders het besluit voor ons moet maken. Dit vind ik zwak van ons,' antwoordt Olivier.
Op dat moment maken we onze grootste fout. We besluiten geen bod te doen deze week en geven daardoor ons gevoel geen kans om er echt voor te gaan. Die fout krijgen we een paar dagen later keihard terug in ons gezicht.

2 Comments

 1. Francis schreef:

  Wat een mooie plek en wat een leuk huis. Eindelijk de droomplek gevonden, en dan…..
  Kan me voorstellen, hoe erg jullie teleurgesteld zijn, het niet te kunnen kopen.
  Veel sterkte.
  Hopelijk slagen jullie binnenkort wel in het vinden van jullie droomplek.

  • WeLeaf schreef:

   Hei Francis,
   Het droomplekje gaat niet meer uit ons hoofd. We hopen nog steeds dat het op een dag van ons is 🙂
   Natuurlijk houden we het vizier open voor andere opties en blijven zoeken. Op een dag vinden we onze plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *