parallax background

Samen dromen

Goed voorbereid?
januari 6, 2022
Paklijst fietsen in de winter
januari 27, 2022
 

Maandag 4 oktober - Breda


Over een paar dagen vertrekken we opnieuw op avontuur. We weten niet waar we terecht zullen komen en wat we in Scandinavië uiteindelijk zullen doen. Maar hoe ziet die weg naar onze droom er eigenlijk uit? En verschillen Olivier's wensen van die van Zoë? We kennen elkaar door en door, maar dat wil niet zeggen dat we in elkaars hoofd kunnen kijken. Als we onze slaagkansen willen vergroten, moeten we bouwen aan een gezamenlijke droom.
Op een sombere maandag gaan we een dag wandelen in de Lommelse Sahara. In onze tas zitten twee vellen papier en twee pennen, net zoals in juni 2016, drie maanden voordat we op wereldreis vertrokken. We gingen toen een dagje kanoën in de Biesbosch met als doel: verwachtingen uitspreken over de wereldreis. Het was de basis voor onze wereldreis als koppel en die stap herhalen we nu.

Onze theorie is heel eenvoudig. Als we samen willen slagen in ons avontuur, moet het een gezamenlijk project zijn. We moeten weten wat de ander denkt, voelt, wilt en verwacht. Door dit op voorhand naar elkaar uit te spreken, beginnen we sterker aan het avontuur en zijn we voorbereid op situaties die onderweg kunnen voorkomen. Wij doen dit niet alleen voor een avontuur zoals de wereldreis of ons nieuwe avontuur op de fiets naar Scandinavië. Aan het begin van ieder gezamenlijk project brainstormen we eerst om elkaars verwachtingen te kennen. We denken dat dit fundamenteel is voor de weg naar succes.

De concrete aanpak

We beginnen ieder met een eigen vel papier. In het midden schrijven we de vraag:
"Project Basecamp-X betekent voor mij..."
We schrijven ieder afzonderlijk op hoe een leven in Scandinavië er voor ons uitziet, hoe we de zoektocht aanpakken en hoe we de reis er naar toe zien. Zoals steeds staat Zoë's blad al snel vol met woorden en pijlen die alle kanten uitvliegen. Olivier spiekt af en toe naar links, verbaasd waar Zoë al die inspiratie vandaan haalt. Zelf heeft hij net twee woorden opgeschreven. Een half uur later staan onze blaadjes vol, al staat er twee keer zoveel op het papier van Zoë. Hierna ruilen we van papier en lezen elkaars gedachten en wensen. Voor een groot deel komen ze overeen, maar er staan altijd dingen op papier die we nog niet wisten van elkaar. We bespreken alles, en nemen vooral tijd voor de nieuwe elementen. Zo schrijft Zoë 'vrijwilligerswerk of workaway'. Olivier schrijft 'één keer per jaar naar Nederland en België'. Daarover verschillen we van mening en we leggen uit wat we hiermee bedoelen. Er is geen goed of fout, maar wel begrip.


"Project Basecamp-X betekent voor mij..."


"Wat als Basecamp-X onderweg iets anders betekent voor Olivier/Zoë?"

Daarna begint deel twee van de brainstorm. We draaien het vel papier om en schrijven op de achterkant:
"Wat als Basecamp-X onderweg iets anders betekent voor Olivier/Zoë?"
We proberen deze vraag weer vanuit onszelf te beantwoorden en zo eerlijk mogelijk te zijn naar onszelf. Deze keer komen er meer vragen op het papier, maar ook belangrijk waarden waar we aan vast willen houden.
We schrijven allebei op dat we de dromen en wensen van de ander altijd zullen respecteren, gunnen en ondersteunen. Zoë schrijft op dat ze een gezamenlijk project altijd belangrijk vindt, ook als ons werk totaal iets anders zou zijn. Olivier vraagt zich af hoe lang we het minimaal proberen?

Het blaadje staat opnieuw vol. We hebben intussen onze boterhammen op en krijgen het koud van zo lang stil te zitten. We pakken onze spullen en wandelen verder. Onderweg bespreken we alle vragen uit de tweede brainstorm. Het voelt zo fijn om alles met elkaar te kunnen bespreken. We dromen samen en groeien naar die gezamenlijke droom. We weten hoe we de zoektocht zullen aanpakken en wat we doen als er onderweg kansen of beperkingen optreden. We zijn er klaar voor, dit gaat lukken!

5 Comments

 1. Gorter schreef:

  Oliver Zoe
  Succes met jullie nieuwe project.
  Benieuwd waar jullie nu al zijn onderweg naar het hoge noorden.
  Mijn reis naar Noord Zweden Kungsleden 2022 lijkt nog ver weg, maar de weken vliegen voorbij.
  Binnenkort met jullie boek naar een boekenhandel om jullie te promoten. Kijken of jullie tweede druk ook snel uitverkocht is.
  Nogmaals succes en be happy onderweg.
  Groeten uit NH
  Bert Gorter

  • WeLeaf schreef:

   He Bert,
   Dankjewel! En zo leuk dat je ons boek zo promoot, super fijn.
   Zou leuk zijn als we elkaar nog kunnen ontmoeten op weg naar het noorden. Wie weet!
   Heel veel groeten!

 2. Ingrid Pronk schreef:

  Net jullie fantastische boek uitgelezen. Wat heerlijk om te lezen. Met name alle ontmoetingen maken indruk. Vol verwachting naar jullie nieuwe avonturen en naar vast nog eens een boek. Goede reis.
  Ingrid Pronk Harderwijk.

  • WeLeaf schreef:

   He Ingrid,
   Wat superfijn om te horen! Dankjewel 🙂
   Dat volgende boek komt er misschien wel ooit, maar eerst zullen we die volgende avonturen eens beleven 🙂
   Groetjes

 3. Bert Gorter schreef:

  Oliver en Zoe,
  Goede reis en wellicht tot ziens in Noord-Holland?
  Je weet me vast te vinden als jullie in de buurt zijn.
  Groetjessssss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *