parallax background

Huisoppas

Slapen onder de sterren
juli 25, 2022
Speurwerk
september 20, 2022
 

Maandag 27 juni - Hamar


Na een werkreis van een maand in Zweden en Denemarken zijn we terug in Noorwegen. De zomer is intussen begonnen, het gras is overal groen, lupines staan in overvloed langs de weg en alle bomen dragen blad. Op een paar weken tijd ziet alles er anders uit. In Scandinavië zijn alle seizoenen uitbunding, vaak met krachtige overgangen van het ene naar het andere. In april zaten we in de sneeuw in Lillehammer, twee maanden later is het volop zomer. Verandering, daar houden we wel van.

We blijven een paar dagen in Hamar in het huis van onze vrienden. De verfpotten en borstels liggen al klaar. Als dank voor alle keren dat we hier mochten slapen en onze spullen opslaan, hebben we beloofd om iets terug te doen. Erik en Negar mochten zelf kiezen welk klusje ze aan ons geven. We krijgen het terras voorgeschoteld. Een week lang schuren, lakken en verven we alle plankjes van het terras. 's Avonds oefenen we ons Noors aan tafel en lezen voor aan de kinderen. Een paar maanden geleden konden we Tale en Eva onmogelijk verstaan. Eva is vijf en een spraakwaterval in sneltreinvaart, Tale is bijna drie jaar en articuleert nog niet zo goed. Ze zijn een goede graadmeter voor ons Noorse niveau, dat intussen enorm vooruit gaat. We kunnen de meeste gesprekken in het Noors voeren, al zijn we behoorlijk moe na een hele avond in een nieuwe taal.

Als het terras klaar is, pakken we de fietstassen opnieuw in en gaan naar onze volgende bestemming. In Lillehammer passen we de hele maand juli op het huis en de drie katten van Peter en Lena. Ruim een maand geleden pasten we ons volledige plan voor de zomer aan. Een nacht onder de sterren in Sjusjøen deed toen wonderen. We schrapten alle avonturen van onze agenda en besloten om de zomer te besteden aan het echte project Basecamp-X. Als we hier willen wonen, Noors willen leren en een netwerk willen opbouwen, moeten we hier een tijdje wonen. Dat doen we de komende twee en halve maand.

Het huis van Lena en Peter ligt op drie kilometer van het centrum. Lillehammer ligt aan de noordzijde van Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. De stad telt minder dan 30.000 inwoners, in Nederland en België zou het een dorp zijn. In 2020 kwamen we voor het eerst in Lillehammer, op rollerski's en dat in het mekka van rollerskiën. Lillehammer ademt sport uit. De winterspelen dateren al van 1994, maar de trots bij de Noren is nog steeds even groot. We voelden ons toen onmiddellijk thuis in deze sportieve stad, waar bovendien een gezelligheid uitstraalt die we soms missen in andere Noorse steden. Vanuit het huis hebben we prachtig uitzicht op de stad, het meer en de vallei.

In ons ideaal plaatje wonen we in het bos op fietsafstand van Lillehammer, aan de rand van de langlaufpistes en met uitzicht op de bergen. Ohja, dat ideale plekje kost bovendien minder dan 200.000 euro en daar knelt het schoentje. Lillehammer is behoorlijk duur, vergelijkbaar met de huizenprijzen in Nederland en België. We moeten al heel wat kilometers buiten Lillehammer om iets betaalbaar te vinden, maar dan wordt fietsen naar de stad een behoorlijk fysieke uitdaging. Onze droomplek zal altijd bepaalde opofferingen nodig hebben, net zoals in wonen Noorwegen niet alleen maar voordelen heeft. Door te kiezen voor natuur, winter en avontuur, laten we wel familie en vrienden achter in Nederland. Het doel is niet perfectie na te streven, maar wel te kiezen voor datgene wat ons gelukkig maakt. Die keuze hebben we in eigen hand.

Deze maand willen we vooral ervaren hoe het is om in Lillehammer te wonen. Wat voor stad is het echt, hoe zijn de mensen, de omgeving en de mogelijkheden om te werken. We gaan twee keer per week naar een Noorse taaltraining in het frivilligsentral, het vrijwilligerscentrum. In de klas zitten alleen maar vluchtelingen, met name uit Afghanistan en Oekraïne. Het niveau is de absolute basis, maar toch is het nuttig voor ons. Lerares Solvar praat onophoudelijk en zo pikken we toch heel wat nieuwe woorden en uitdrukkingen op. In de bibliotheek vinden we allebei een Noors kinderboek, we luisteren naar Noorse podcasts en kijken 's avonds regelmatig naar programma's met Lars Monsen. Hij is de bekendste Noorse buitenmens die al heel wat bijzondere avonturen op zijn palmares heeft staan. Zo trok hij onder andere twee jaar lang door de wildernis in Canada met hondenslee in de winter en een kano in de zomer. Hij is onze inspiratie, voorbeeld en tijdelijk onze leraar Noors.

Lena en Peter zijn bovendien niet de hele maand weg. We wonen dus een deel samen met hun wat ideaal is voor ons Noors. Ze vinden het fijn om ons te helpen en hebben gelukkig het geduld om te luisteren naar ons Noors dat vol met fouten zit. Intussen zoeken we naar een zomerbaantje in Lillehammer. De beste manier om Noors te leren, is door de hele dag te taal te spreken. We willen wel graag buiten werken en iets doen wat in ons straatje past. We krijgen een paar kleine opdrachtjes bij evenementen en Zoë mag op gesprek bij een outdoorwinkel in het centrum. Geen buitenbaan, maar wel in ons straatje. Misschien een mooie start!?


Het doel is niet perfectie na te streven, maar wel te kiezen voor datgene wat ons gelukkig maakt.

 

Intussen is het eind juli en zijn er vier weken voorbij gevlogen. We voelen ons thuis in Lillehammer en zouden in dit huis kunnen wonen. De drie kilometer bergop fietsen is een perfecte afstand van het centrum. Als we de straat oversteken zijn we in het bos waar de wandelpaden en langlaufroutes beginnen. Van 's ochtends tot 's avonds staat er zon op het huis, het uitzicht is prachtig en de bus stopt voor de deur. Het was fijn om even te proeven van deze ervaring en te leren wat bij ons past. Het volgende huis waar we oppassen, ligt op 12 kilometer van Lillehammer, midden in het bos. Het is een droomhuis, maar we zullen daar pas leren of het ook voldoet aan ons droomplaatje.

2 Comments

  1. Mia schreef:

    Joepie 🤩weer leesvoer mmmmm.Wij zijn al twee weken op wandel vakantie in Portugal, nog 10 dagen te gaan. Vorig jaar hadden we een wandelgids gekocht en die zijn we nu aan het af maken. T is al een avontuur geweest hoor !! met verkeerd wandelen en steile en lange berg op paadjes. Geregeld paadjes die niet meer zichtbaar waren maar met onze wandel gps en gsm is het ons tot nu gelukt om de weg terug te vinden. Heb dan dikwijls aan jullie gedacht “ zo voelt het om wereldreiziger te zijn “ midden in een verlaten streek te staan en op zoek naar de weg terug. Eigenlijk onverantwoord maar bij aankomst ooo zo trots

  2. WeLeaf schreef:

    Hee Mia!
    Wat tof dat jullie weer in Portugal zijn. We herinneren ons de verhalen van vorig jaar nog, en vooral hoe leuk jullie het daar toen hadden. Super fijn dat jullie weer terug zijn om de andere wandelingen te doen. Vooral dat laatste ‘Eigenlijk onverantwoord maar bij aankomst ooo zo trots’ hebben we zo vaak gehad. Zo trots dat we toch weer een moeilijk deel overwonnen en het zelf hebben gedaan. Geniet nog van Portugal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *