Als we één land mogen aanbevelen voor een fietsvakantie in Zuid-Amerika is het zeker niet Ecuador. Het is een prachtig land, maar het is loodzwaar om te fietsen. Toch zal iedere fietser in Zuid-Amerika op een dag door Ecuador rijden. En eerlijk gezegd mag je het niet missen want er is zoveel moois te zien. Bereid je voor op een prachtig land met veel cultuur, grote vulkanen, hoogvlaktes met meren, kasseiwegen en veel bananen. Ecuador is geen must-do voor een fietser, maar met deze tips is het fietsen een heel stuk aangenamer en geniet je met volle teugen van het land.
Wij fietsen door Ecuador van zuid naar noord en volgden grotendeels de Andes. In het totaal deden we 750 kilometer met meer dan 15.000 hoogtemeters.
Deel 1 - Grens met Peru tot Pasaje: rustige wegen door de bananenplantages, vlak, asfalt
Deel 2 - Pasaje tot Cuenca: veel verkeer, asfalt, veel hoogtemeters en steil
Deel 3 - Cuenca tot Latacunga: veel verkeer, asfalt, veel hoogtemeters
Deel 4 - Latacunga tot Machachi (Bekend als de Quilotoa loop): weinig verkeer, asfalt, veel hoogtemeters
Deel 5 - Machachi tot Quito: veel verkeer, asfalt, stedelijke omgeving
Deel 6 - Quito - Cotacachi: weinig verkeer, deels onverhard, veel hoogtemeters
Deel 7 - Cotacachi - El Angel: weinig verkeer, deels onverhard, veel hoogtemeters
Deel 8 - Reserva Ecologica El Angel: geen verkeer, onverhard, veel hoogtemeters
In bijna ieder dorp zijn er hostals, hotels of hospedajes te vinden. Ecuador is een pak duurder in vergelijking met de buurlanden. De reden hiervoor is de dolarization die er in 2001 kwam na een zware crisis. De prijzen zijn tegenwoordig zo’n 50% duurder dan in de buurlanden. De goedkoopste kamers vind je vanaf $7.
Kamperen is makkelijk en veilig. Met iOverlander vind je snel heel wat goede plekken, maar ook zelf kom je heel wat tegen. Boven 3.000 meter is het 's nachts wat frisser en boven 4.000 meter kan het ijskoud zijn. In een aantal nationale parken, zoals het Cotopaxi National Park, mag je alleen slapen op de aangewezen kampeerplekken. Met een beetje geluk vind je een heel bijzondere plaats om te slapen, zoals een Choza, een klein hut die de schaapsherders gebruiken in de hooglanden. Vergeet geen toestemming te vragen aan de lokale bewoners!
Fietsen in populair in Ecuador en het warmshower netwerk is er groter dan in Peru en Bolivia. In Quito zijn er veel warmshowers, maar ook in de kleinere steden zijn er een aantal opties. Er zijn een paar Casas de Ciclistas in Ecuador, zoals in Tumbaco en Ambato. In de kleine dorpjes kan je altijd aankloppen bij de brandweer want die zijn zeer hulpvaardig in Ecuador. Als er geen brandweer is, kan je altijd een Puesto de Salud, de municipalidad of de politie proberen. Vaak hebben ze een klein kamertje beschikbaar om je slaapmatje neer te leggen.
Ecuador kent twee seizoenen, droog en nat. Het droge seizoen is van juni tot september en dit is het beste seizoen om er te fietsen. Er is veel meer kans op blauwe lucht en prachtig uitzicht op de vulkanen. In januari en februari is het ook vaak iets droger, maar buiten de droge seizoenen valt er heel veel regen. Bereid je dan voor op veel dagen met onophoudelijke regen die zorgen dat onverharde wegen moeilijk begaanbaar zijn.
In de bergen heerst er een aangenaam klimaat. Alleen boven 3.500 meter kan het ’s nachts erg koud worden, zeker in de vochtige paramo’s. Aan de kust en in het Amazonegebied is het daarentegen tropisch warm.
Hoewel Ecuador duurder is dan de buurlanden, vind je op de meeste plaatsen een almuerzo voor $2 - 2,5. Je krijgt een bord soep, hoofdgerecht en een drankje. Er is meestal een keuze uit een aantal gerechten, vaak kip met bonen en rijst. Kook je liever zelf? In alle grote steden zijn er supermarkten en in de kleinste dorpjes is er altijd een klein winkeltje te vinden met de basisproducten. Groenten zijn makkelijk te vinden en Ecuador heeft een enorme hoeveelheid aan exotisch fruit. Bananen kosten helemaal niets, maar ook avocado’s zijn spotgoedkoop.
Het water is Ecuador is meestal drinkbaar van de kraan. Dit komt omdat het grootste deel van het water uit hoger gelegen paramo’s komt, de waterreservoirs van het land. Wij vragen altijd aan de lokale mensen of ze het water drinken. Indien ja, doen wij dat ook. Alleen rond Cotopaxi raden mensen af om het water te drinken. We hebben onze Care-Plus waterfilter, niet gebruikt in Ecuador.
Opgelet: In het Parque Nacional de Cotopaxi kan je geen drinkwater krijgen. Het park sluit om 15 uur en daarna mag je niet meer in. Je mag wel kamperen op een van de campings binnen het park, maar je moet voor 15 uur het park binnengaan. Bij de ingang mag je de tent opzetten, maar er is geen drinkwater te krijgen.
Ecuador is duurder dan zijn buurlanden, maar nog steeds erg goedkoop. Alleen de overnachtingen zijn een pak duurder. De nationale munt is de Amerikaanse Dollar. Hierbij een paar voorbeelden van basisproducten in Ecuador.
Nacht slapen in hostal: vanaf $5 per persoon
Brood: 8 tot 10 kleine broodjes voor $1
Bananen: 4 a 5 bananen voor $0,25
Melk: 1 liter voor $0,8
Lunch of avondeten: $2,5
Kaas: 100 gram voor $0,8
Pasta: 500 gram voor $0,8
Drukken wegen. Ecuador is dichtbevolkt en de levensstandaard is er hoger dan in de buurlanden. De Panamericano is een echte snelweg, soms zelfs vier rijstroken en er rijden heel veel auto’s. Rijden over de Panamericano is beslist geen pretje en als je kan, vermijd je deze best zo vaak mogelijk. Daar is het rustig, authentiek met prachtige natuur. Het alternatief heeft helaas twee grote nadelen:
Steile klimmen. De klimmen in Ecuador zijn steil, heel erg steil. Waar ze in Peru met haardspeldbochten een lange klim over de bergwand uitsmeren, lijken ze in Ecuador recht omhoog te willen. Zelfs auto’s en bussen puffen naar boven, maar met de fiets is het echt zwaar. In Peru fietsten we gemiddeld 70 kilometer per dag, in Ecuador was dit amper 55 kilometer. Als je bovendien van de verharde routes afwijkt, zijn de routes nog steiler. Toch is afzien op een rustige, onverharde weg veel leuker dan op de drukke Panamericano. Licht bepakt reizen is de boodschap. De populairste fietsroute door Ecuador is de Trans Ecuador Mountain Bike Route van Bikepacking.com. Wij hebben slechts korte stukken van deze route gefietst omdat het moeilijk is met onze fietsen en we door tijdsnood sneller vooruit wilden. Van andere fietser hoorden we heel erg positieve verhalen over deze route.
Kasseiwegen. Soms leek het alsof of we fietsten op het parcours van de Ronde van Vlaanderen of Parijs Roubaix. Onze GPS zei regelmatig ‘verharde weg’, maar we hadden er geen rekening mee gehouden dan kasseiwegen hier ook onder vallen. Heel Ecuador ligt vol met deze prachtige, maar verschrikkelijke kasseien. We hadden het idee dat onze fiets uit elkaar zou vallen, en ons lichaam kreeg het zwaar te verduren. Toch zijn de routes uniek en sieren ze het landschap.
Grens Ecuador/Colombia. Door de grote hoeveelheid Venezolaanse vluchtelingen kan het heel erg druk zijn aan de grens met Colombia. Je gaat het best zo vroeg mogelijk in de ochtend want ’s middags sta je al snel een paar uur in de rij. Ze zeggen dat er een speciale rij is voor buitenlanders, maar ook daar is het heel erg druk want alle Venezolanen die tijdelijk terugkomen uit Peru of Ecuador, passeren via die rij.