parallax background

De mooiste wandelingen in Ushuaia

Ramon Generales Ushuaia El almacen viejo
Achter de schermen
maart 3, 2018
Op eigen kracht de wereld rond
#OpEigenKracht
maart 10, 2018
 

Mooiste wandelingen in Ushuaia

 

Ushuaia is omgeven door de prachtige pieken van de Andes, die van Colombia tot bijna in Antarctica loopt. De pieken zijn een stuk minder hoog in het zuiden van het continent, maar door de zuidelijke ligging kleuren de toppen wit en zijn er gletsjers in overvloed. De pieken in Ushuaia zijn de laatste op het vasteland. Daarna duikt de Andes onder water en komt af en toe terug boven water, zoals bij de Malvinas of Falklandeilanden. Ushuaia is de ideale uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen. Bijna in alle richtingen vertrekt een mooie hike de bergen in. Dit zijn volgens ons de mooiste hikes in Ushuaia.


Binnen het Nationaal Park Tierra del Fuego

Aan de westkant van Ushuaia ligt het Nationaal Park Tierra del Fuego. Het is minder spectaculair dan Torres del Paine en het Circuito Huemul in El Chalten, maar nog steeds mooi voor een kennismaking met de natuur in Patagonie. In tegenstelling tot de meeste parken in Argentinië, moet je hier een entree betalen. Deze is met 390 pesos (€18) aan de hoge kant. De entree is geldig voor 48 uur en binnen het park mag je gratis kamperen op de aangegeven campings.

Cerro Guanaco (15 kilometer | 5 uur)

De wandeling naar Cerro Guanaco is een van de mooiste in Ushuaia. Vooral de uitzichten boven op de top zijn fenomenaal. In het westen liggen de besneeuwde toppen van de Chileens Andes. In het oosten ligt Ushuaia in de donkerblauwe baai.

De wandeling vertrekt vanuit het Alakush Visitor Centor en is ongeveer 15 kilometer. Het bordje aan het begin geeft vier uur tot de top, maar na twee uur stonden wij bovenaan. Het is een steile wandeling die begint in de Patagonische bossen, waarna je een drassige vallei oversteekt en het laatste stuk over de droge bergflank tot boven klautert.


Sendero Costera (7,5 km | 2 uur)

Wie even geen zin heeft om de bergen op te klauteren, kan kiezen voor de Sendero Costera in het nationaal park. De wandeling begint aan het postkantoor in het nationaal park en volgt de kustlijn van het Ensenada baai tot aan de Lapataia baai, waar een groot bord met het einde van de Pan-America highway staat. Het is een makkelijke wandeling die relatief vlak is en steeds weer nieuwe uitzichten heeft op kleine inhammen in de kustlijn.

 

Buiten het Nationaal Park Tierra del Fuego

Wie geen inkom wil betalen voor het park heeft voldoende opties buiten het park. Er zijn een aantal opties die in de stad vertrekken, en een paar waarvoor je wat verder moet.

Laguna de los tempanos en Glacier Vinciguerra (15 kilometer | 5 uur)

Dit is wat ons betreft de mooiste wandeling in Ushuaia. Zowel de wandeling als de bestemming zijn bijzonder mooi. De wandeling vertrekt in barrio Andorra, in het noordoosten van de stad. De wandeling begint langs verlaten turfvelden en klimt dan op en af door de bossen tot bij de Vinciguerra gletsjer. Net zoals alle gletsjers in Ushuaia trekt deze zich in sneltempo terug. Tien jaar geleden liep de gletsjer tot in de laguna de los tempanos, maar nu ligt hij honderd meter hoger. Het resultaat is afgeslepen stenen en fascinerende grotten in de gletsjer.


Laguna Turquesa (6 km | 2,5 uur)

De wandeling naar Laguna Turquesa is een korte wandeling naar een kleine laguna in de bergen. De wandeling begint zijn 15 kilometer buiten Ushuaia, tegenover de wandeling naar de veel bekendere laguna Esmeralda. Na een steile klim door de bossen, volgt de wandeling de vallei omhoog tot aan de laguna.

In de omgeving ligt het vol met lagunas, grotten en watervallen. Enkele andere wandelingen zijn de laguna Esmeralda, laguna Belgica en Cuevas de Alvear.


 

Cerro del Medio en Laguna Margot (10 km | 3,5 uur)

Aan de westkant van de barrio Ecologico vertrekt de wandeling naar Laguna Margot en Cerro del Medio. Het is een aangename wandeling door de bossen en bergen. De wandeling is steil op een paar stukken, maar over het algemeen niet te zwaar. We gebruikten deze wandeling als training voor het trailrunnen tijdens onze twee maanden in Ushuaia. Onderweg heb je een prachtig zicht op Ushuaia en lijkt de stad terug op het dorpje dat het ooit was.


Glacier Martial (10 km | 3,5 uur)

De minst mooie, maar wel een populaire wandeling, gaat naar de Martial Gletsjer, waar helaas weinig van overblijft. Als je de wandeling onderaan de slingerende asfaltweg naar de skilift begint, wandel je over kleine paadjes in het bos. Eenmaal bij de skilift gaat de wandeling over de brede, kale skipiste en is weinig inspirerend. Het laatste stuk tot bij de gletsjer is terug uitdagender, maar eenmaal bij de gletsjer volgt er geen mooie beloning. De gletsjer lijkt niet meer dan een hoopje sneeuw. Vanuit het centrum van Ushuaia oogt de gletsjer indrukwekkender.

 

Comments are closed.