Single-use en verpakkingsafval tellen langs openbare wegen.


Ben jij de wereld aan het ontdekken en wil je op hetzelfde moment bijdragen om een verschil te maken? Help om data te verzamelen en bescherm de wegen die jij bewandelt!

Wij hebben, na eerst 15.000 kilometer te kijken, treuren en zeuren over al het straatafval, eindelijk een open data verzameling project opgezet. Samen met avonturiers over de hele wereld verzamelen we data over zwerfafval. Gefocust op single-use en verpakkingsafval. Alle data samen geeft een representatief beeld over het zwerfafval in een regio of land. Door alle avonturiers niet alleen mee te laten tellen maar ook mee te laten denken, kunnen we een gezonde weg maken naar oplossingen. Draag met jouw avontuur bij aan dit project want samen maken we het verschil.

Waarom zwerfafval tellen en observeren?
Data is de krachtige tool om de impact op papier te zetten en mensen in beweging te krijgen. Data is science, of wel kennis, en met kennis kunnen we veranderingen te beweeg brengen. Zwerfafval is een groot probleem, maar is nauwelijks inzichtelijk. Met dit project kunnen we niet alleen aantonen dat verandering nodig is, maar ook de grootste probleemveroorzakers eruit pikken. Observatie bied waardevolle informatie over factoren rondom zwerfval. Alle kennis samen is de basis voor oplossingen, een krachtig wapen tegen vervuiling.

Wat doe je als avontuurlijk road waste data collector?

  • Tijdens jouw avontuur maak je tijd voor natuurbescherming door afval te tellen.
  • Tijdens je reis gebruik je jouw ervaring om culturen, gewoontes en acties te observeren die in relatie staan met het zwerfafval probleem
  • Je draagt bij door in oplossingen te denken en deze te delen

Doe mee!

  1. Download het telling-format.
  2. Lees de ‘know how’s' en bekijk het format.
  3. Kies een sight, de locatie van je telling. Jij bepaalt waar en wanneer je een telling doet. Elke dag, meerdere per dag, twee keer per week of elke maand één keer. Ideaal zou zijn om minimaal een constante van 2 keer per week aan te houden en per land minstens drie tellingen te hebben verzameld.
  4. Doe een telling. Een telling duurt tussen de 5-20 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid afval en of je een beginner bent. Sla je telling op. Open een nieuw format bij een nieuwe telling.
  5. (Nu je toch telt, heb je misschien ook plaats en tijd om het afval mee te nemen).
  6. Stuur de data naar zoe@weleaf.nl Bij voorkeur een aantal sets te gelijk.

Waar help jij aan mee?
Aan de bewustwording die nodig is om mensen actief te maken voor verandering. Jouw tellingen worden aan een database toegevoegd die tellingen over de hele wereld laat zien. De data laat de verschillen in zwerfafval per land en per plastic zien. Ons streven is om met de data een weg te openen naar effectieve oplossingen die het gebruik van single use en verpakkingsafval verbeteren. Als eerste doel stellen we om van alle landen in de database minimaal 50 sights te hebben.

Alles begint met een start
Wil je meedenken hoe dit project zich effectiever en efficiënter kan uitbreiden. Graag! Stuur zeker een mailtje en ik voeg je toe aan onze whatsapp-groep. Dit project is nog maar vers van start en klaar zich te ontwikkelen. Tips zijn van harte welkom.

Road litter project
 

KNOW HOW'S

Wat tel je wel en niet?
Je telt: single use en verpakkingsafval. Single use producten zijn producten ontworpen om één keer te gebruiken en dan weg te gooien. Een verpakking is het product dat is ontworpen om een ander product (voornamelijk voedsel) in te vervoeren. Je telt niet: Geen ander afval dan single use afval of verpakkingsafval. Kortom geen groen afval of auto afval.

Hoe meet ik 50 meter?
Het gaat over 50 meter lang en 3 meter breed in de berm aan één zijde van de weg. Zet 50 passen van 1 meter vanuit je startpunt en werk al tellend terug naar je startpunt.

Hoe kies ik een sight?
Je bent vrij te kiezen waar en wanneer je een telling wilt doen. Maar, probeer je plek niet ‘uit te kiezen’ aan de hand van de hoeveelheid afval. Je telt wanneer je tijd vrij maakt en de locatie past zich daarop aandient. Als je graag structuur hebt, kies dan bijvoorbeeld een tijdstip waarop je de meting gaat doen. Zo blijft de locatie ‘ongekozen’.

Tel ik gebroken afval?
Niet identificeerbaar afval: wordt niet geteld. Wel identificeerbaar afval wordt geteld, ook als het een stuk/deel (gebroken) van afval is. Stel je vind alleen de helft van een fles, dan wordt dat geteld als een hele fles. De rest van de fles licht immers ergens anders in de natuur.

Noteer ik het merk van een PET-fles?
Ja, je noteert de naam (het merk) van de ontwikkelaar. Echter doe dit alleen voor de plastic flessen, PET-flessen. Het is te veel werk om het merk van elk stukje afval bij te houden, daarom wordt de focus gelegd op PET-flessen. Dit zou van nut kunnen zijn om in kaart te brengen hoeveel 1 producer bijdraagt aan vervuiling. De producer zou meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor zijn product, of wetgevingen (zie criminal law of ecocide van Polly Higgins)

SOCIAL LEAFS

Volg ons op social media