parallax background

Ontdek de echte Argentijnse cultuur

Wonen in Argentinie laptop buiten
Leven aan het einde
februari 9, 2018
Ramon Generales Ushuaia El almacen viejo
Achter de schermen
maart 3, 2018
 

Ontdek lokaal Argentinië

 

Iedereen kent Argentinië van tango, voetbal en wijn. De hoogtepunten zijn Buenos Aires, de Iguazu watervallen en wondermooie Patagonië. Op de fiets ontmoeten we dagelijks de echte cultuur van het land. Na bijna acht maanden Argentinië spreken we met een Argentijns accent en kennen we het land beter dan veel Argentijnen zelf. Het is een fantastisch land met een mix van Europese en Zuid Amerikaanse cultuur. Het land is zo groot dat er moeilijk één stempel te drukken is op het land, maar toch zie je bepaalde elementen terug komen over heel het land. Ontdek lokaal Argentinië met onze tips.


Argentijnse tradities en cultuur

  • Maté met facturas:. Maté is de nationale drank in Argentinië die iedere Argentijn met trots drinkt. Maté is een unieke beker, gevuld met een bitter kruid, yerba en die in groep wordt gedronken via een metalen rietje. Het heeft een sterke bittere smaak, de reden waarom heel wat mensen er suiker bij doen. De beker gaat in een vaste volgorde van mond tot mond. In twee tot drie slokken slurp je de beker leeg en wordt hij bijgevuld voor de volgende persoon. Het is een traditie die mensen samenbrengt en verbindt. Argentijnen drinken de hele dag maté, maar om vijf uur ’s middags is het merienda tijd en drinken ze de maté met facturas. Dit zijn zoete broodjes gevuld met jam, suiker of dulce de leche. Eigenlijk vinden de Argentijnen altijd wel een goede reden voor maté. De eerste vraag die ze ons stellen: ‘Drinken jullie maté'. Olivier is er dronken mee gevoerd. In iedere supermarkt en souvenierwinkel vind je de typische bekers. Zorg dat je deze goed behandeld met een natuurlijk vet alvorens je er de eerste keer het hete water in doet, wat overigens 80 graden als perfecte temperatuur heeft. Yerba vind je in elke almacen of supermarkt maar de bereidingswijze is uniek. Warm water kun je kopen bij vrijwel elk benzinestation. Ook de Zuid-Brazilianen, Paraguayanen en Uruguayanen drinken maté, maar allemaal met hun eigen tradities en smaakjes.
  • Parilla en asado: vlees vlees vlees. Asado is de vertaling van BBQ’en en een parilla is het rooster waarop ze de asado klaarmaken. Kijk, leer en proef van de Argentijnse asado. Zorg dat je deze weekendtraditie bijwoont of maak er zelf een. Ga naar de locale camping en schuif uit nieuwsgierigheid aan bij een familie. Wedden dat ze je uitnodigen? De Argentijn voorziet een kilo vlees per persoon, zodat er nooit te weinig is. In het weekend gaan de prijzen omlaag en schuiven mensen aan voor de beste stukken vlees bij slagers en supermarkten. Argentijnen bouwen hun vuur enkele centimeters naast de gril en als de kolen warm genoeg zijn, slaan ze deze stuk en verspreiden ze gloeiende kolen onder de gril. Het vlees smeren ze in met grof zout en zorgt voor de sterke smaak van de asado. Hun tip: hoe minder je naar het vlees kijkt, hoe beter het wordt.
  • Comedor: Wil je uiteten tussen de locals? Vraag dan naar een 'comedor', dit zijn kleine restaurantjes waar je tussen de middag het hele dorp terugvindt. Je eet vaak wat de pot schaft en schuift aan bij een tafel van andere gasten. Je bent verzekerd van een traditionele maaltijd en een lage prijs, zo’n € 2 a 3. Het zijn flinke porties, die soms bestaan uit twee gangen, altijd vergezeld met een mandje brood en een leeg glas. Let op, eten in een comedor is veilig, maar de regels en hygiëne tippen hier niet aan Europese standaarden. Maar dat avontuur, nietwaar?
  • La vuelta del perro: 'Een rondje met de hond' is de betekenis van deze uitspraak. Argentijnen hebben de bijzondere gewoonte om op zondagmiddag een aantal rondjes door het eigen dorp te rijden. Net als mensen die de hond uitlaten, passeren ze in dat rondje altijd dezelfde straten en ontmoeten ze dezelfde mensen. Het is een traditie om met het gezin, familie, of vergezeld door visite, zoals ons veel gebeurde, in de auto, met maté, het dorp te bezoeken.
  • Remate: Een remate is een veeveiling op een grote boerderij die meestal één keer per jaar plaatsvindt. Vraag een lokale boer wanneer de volgende remate plaats vindt voor een echt lokaal avontuur! De beste koeien, schapen en varkens worden hier voor belachelijke prijzen verkocht en zijn vooral bedoeld voor verdere reproductie. Het is een commerciële happening, met veel eten en bbq’s. Naast de grote veilingen waar de prijsbeesten verkocht worden, zijn er veilingen in lokale dorpen waar de slachterijen hun dieren kopen. Deze feria’s zijn vaak één keer per maand in een houten tribune buiten het dorp.
  • Polo: Polo is hockey te paard. De sport is al eeuwenoud en kwam door de Britten overgewaaid uit het verre India. In Argentinië is het razend populair, maar net zoals in de rest van de wereld wel erg elitair. Ze spelen enkel in de zomer en de beste teams vind je in Buenos Aires. Het is vaak een competitie voor de militairen die met de perfect getrainde paarden tijd hebben voor deze hobby.
  • Klappen aan de deur: Veel Argentijnen hebben geen deurbel, of gebruiken hem zeker niet. Als je voor de deur staat bij een Argentijn, klap je een paar keer in de handen en na een tijdje verschijnt de huisbaas vanzelf. Het ziet er wat vreemd uit in het begin, maar na een tijdje klappen we ’s avonds zelf bij een hek van een lokale boer.

 

Argentijnse keuken en snacks

Hoewel het een van de welvarendste landen van Zuid Amerika is, vind je grote supermarkten alleen in toeristische steden. Reis je rond als een local dan winkel je vooral in de almacen, despensa of kiosko. Hier hebben ze alles dat je nodig hebt voor een Argentijnse basismaaltijd.

  • Polenta: de lage inkomens maaltijd van Argentinië. Het lijkt op couscous maar heeft de structuur van aardappelpuree. Het zijn maïskorrels die je snel klaar maakt met kokend water. Zoals de Argentijn zegt, je voegt er aan toe wat je wilt, maar queso cremoso, romige kaas, is een basis ingrediënt.
  • Tortas en empanadas: Dit zijn hartige taartjes en deegbroodjes. Empanadas worden verkocht per dozijn, vaak met keuze uit kip, vlees, ham en kaas. In de provincies Salta en Jujuy vind je de beste empanadas. Tortas worden verkocht per taartpunt. Je kunt tortas en empanadas heel makkelijk zelf maken als je een oven hebt. In elke almacen of supermarkt verkopen ze de ronde deeg schijven, die je vult met groenten, roomkaas, gekookte eieren en het vlees.
  • Dulche de leche: Het is waar, de beste dulce de leche is van Argentinië, met La Serinisima als bekendste supermarkt merk. Eigenlijk is het super eenvoudig, gekarameliseerde suiker met melk. Het is heerlijk op brood of pannenkoeken. Argentijnen verwerken het in alfajores, facturas en taarten die je bij iedere bakker vindt.
  • Alfajores: Het koekje van Argentinië. Het is niet meer dan twee zachte maïzena koekjes op elkaar geplakt met een laag dulce de leche ertussen. Er zijn ontelbaar veel merken te vinden in iedere supermarkt, maar deze smaken vaak erg industrieel. De beste artisanale alfajor vind je bij de bakker.
  • Ravioli en pizza: De Argentijnen zijn dol op Italiaans eten, voornamelijk dankzij de vele Italiaanse voorouders die Argentinië rijk is. Pasta heet hier fideos, maar het populairst zijn pizza’s en ravioli’s. In iedere supermarkt en winkel verkopen ze pre-pizza, een voorgebakken pizzabodem, die je thuis belegt en in de oven bakt. De ravioli hebben ze in alle smaken en eten ze meestal met kaas- of tomatensaus. Eigenlijk eet de Argentijn drie dingen: asado, Italiaans of empanada’s.

 

Fietsen in Argentinië

  • Fietsen in Argentinië is veilig, al geldt dezelfde voorzichtigheid als in iedere grote stad. Meer naar het zuiden zijn er minder wegen en zijn de Ruta Nacionales vaak de enige opties. Er is meestal weinig verkeer, maar toch scheuren ze in een grote snelheid langs.
  • In de meeste grote steden zijn fietsenwinkels te vinden, al is alles peperduur in Argentinië. Er zijn hoge taksen voor het importeren van producten zodat alles van buitenlandse makkelijk erg duur is. De Argentijnse merken zijn vaak van mindere kwaliteit dus het best neem je reservespullen mee van thuis.
  • Net als in vele andere Latijns-Amerikaanse landen, worden fietsers fantastisch geholpen door de brandweermannen ‘bomberos’. Natuurlijk vraag je netjes of ze je kunnen helpen met onderdak. Geen succes? Probeer dan de politie, een sporthal of het gemeentehuis.
  • Op zoek naar goedkoop eten in Buenos Aires? Volg tijdens lunchtijd de plastic zakjes met eten in tegenovergestelde richting. In de stad zitten een aantal ‘eten-per-kilo-restaurantjes’ verstopt. Kom je na een bepaald uur, krijg je het bijna gratis mee.
  • Betaal je niet scheel aan een condortour. Al fietsend door de Andes, zagen wij dagelijks verschillende condors. Je vind ze vooral op hoge bergpassen en onderscheidt ze makkelijk van andere gieren, door de witte bovenkant en vingers aan de toppen van de vleugels.
  • Steek je wandelend of liftend de grens over naar Chili via Paso de Jama om naar San Pedro de Atacama te gaan? Zorg dan dat je mee lift met een auto, lees: een vrachtwagen is niet mogelijk tenzij je in de papieren geregistreerd staat. Al wandelend is het niet toegestaan om daar de grens over te steken.

 

Comments are closed.