Iedereen kent Argentinië van tango, voetbal en wijn. De hoogtepunten zijn Buenos Aires, de Iguazu watervallen en wondermooie Patagonië. Op de fiets ontmoeten we dagelijks de echte cultuur van het land. Na bijna acht maanden Argentinië spreken we met een Argentijns accent en kennen we het land beter dan veel Argentijnen zelf. Het is een fantastisch land met een mix van Europese en Zuid Amerikaanse cultuur. Het land is zo groot dat er moeilijk één stempel te drukken is op het land, maar toch zie je bepaalde elementen terug komen over heel het land. Ontdek lokaal Argentinië met onze tips.
Argentijnse tradities en cultuur
- Maté met facturas:. Maté is de nationale drank in Argentinië die iedere Argentijn met trots drinkt. Maté is een unieke beker, gevuld met een bitter kruid, yerba en die in groep wordt gedronken via een metalen rietje. Het heeft een sterke bittere smaak, de reden waarom heel wat mensen er suiker bij doen. De beker gaat in een vaste volgorde van mond tot mond. In twee tot drie slokken slurp je de beker leeg en wordt hij bijgevuld voor de volgende persoon. Het is een traditie die mensen samenbrengt en verbindt. Argentijnen drinken de hele dag maté, maar om vijf uur ’s middags is het merienda tijd en drinken ze de maté met facturas. Dit zijn zoete broodjes gevuld met jam, suiker of dulce de leche. Eigenlijk vinden de Argentijnen altijd wel een goede reden voor maté. De eerste vraag die ze ons stellen: ‘Drinken jullie maté'. Olivier is er dronken mee gevoerd. In iedere supermarkt en souvenierwinkel vind je de typische bekers. Zorg dat je deze goed behandeld met een natuurlijk vet alvorens je er de eerste keer het hete water in doet, wat overigens 80 graden als perfecte temperatuur heeft. Yerba vind je in elke almacen of supermarkt maar de bereidingswijze is uniek. Warm water kun je kopen bij vrijwel elk benzinestation. Ook de Zuid-Brazilianen, Paraguayanen en Uruguayanen drinken maté, maar allemaal met hun eigen tradities en smaakjes.
- Parilla en asado: vlees vlees vlees. Asado is de vertaling van BBQ’en en een parilla is het rooster waarop ze de asado klaarmaken. Kijk, leer en proef van de Argentijnse asado. Zorg dat je deze weekendtraditie bijwoont of maak er zelf een. Ga naar de locale camping en schuif uit nieuwsgierigheid aan bij een familie. Wedden dat ze je uitnodigen? De Argentijn voorziet een kilo vlees per persoon, zodat er nooit te weinig is. In het weekend gaan de prijzen omlaag en schuiven mensen aan voor de beste stukken vlees bij slagers en supermarkten. Argentijnen bouwen hun vuur enkele centimeters naast de gril en als de kolen warm genoeg zijn, slaan ze deze stuk en verspreiden ze gloeiende kolen onder de gril. Het vlees smeren ze in met grof zout en zorgt voor de sterke smaak van de asado. Hun tip: hoe minder je naar het vlees kijkt, hoe beter het wordt.
- Comedor: Wil je uiteten tussen de locals? Vraag dan naar een 'comedor', dit zijn kleine restaurantjes waar je tussen de middag het hele dorp terugvindt. Je eet vaak wat de pot schaft en schuift aan bij een tafel van andere gasten. Je bent verzekerd van een traditionele maaltijd en een lage prijs, zo’n € 2 a 3. Het zijn flinke porties, die soms bestaan uit twee gangen, altijd vergezeld met een mandje brood en een leeg glas. Let op, eten in een comedor is veilig, maar de regels en hygiëne tippen hier niet aan Europese standaarden. Maar dat avontuur, nietwaar?
- La vuelta del perro: 'Een rondje met de hond' is de betekenis van deze uitspraak. Argentijnen hebben de bijzondere gewoonte om op zondagmiddag een aantal rondjes door het eigen dorp te rijden. Net als mensen die de hond uitlaten, passeren ze in dat rondje altijd dezelfde straten en ontmoeten ze dezelfde mensen. Het is een traditie om met het gezin, familie, of vergezeld door visite, zoals ons veel gebeurde, in de auto, met maté, het dorp te bezoeken.
- Remate: Een remate is een veeveiling op een grote boerderij die meestal één keer per jaar plaatsvindt. Vraag een lokale boer wanneer de volgende remate plaats vindt voor een echt lokaal avontuur! De beste koeien, schapen en varkens worden hier voor belachelijke prijzen verkocht en zijn vooral bedoeld voor verdere reproductie. Het is een commerciële happening, met veel eten en bbq’s. Naast de grote veilingen waar de prijsbeesten verkocht worden, zijn er veilingen in lokale dorpen waar de slachterijen hun dieren kopen. Deze feria’s zijn vaak één keer per maand in een houten tribune buiten het dorp.
- Polo: Polo is hockey te paard. De sport is al eeuwenoud en kwam door de Britten overgewaaid uit het verre India. In Argentinië is het razend populair, maar net zoals in de rest van de wereld wel erg elitair. Ze spelen enkel in de zomer en de beste teams vind je in Buenos Aires. Het is vaak een competitie voor de militairen die met de perfect getrainde paarden tijd hebben voor deze hobby.
- Klappen aan de deur: Veel Argentijnen hebben geen deurbel, of gebruiken hem zeker niet. Als je voor de deur staat bij een Argentijn, klap je een paar keer in de handen en na een tijdje verschijnt de huisbaas vanzelf. Het ziet er wat vreemd uit in het begin, maar na een tijdje klappen we ’s avonds zelf bij een hek van een lokale boer.