parallax background

Op weg naar duurzame steden

beroep waarbij je veel reist roadkill projects Adventure Scientists
Dode dieren tellen
juni 16, 2018
de ultieme tip tegen loslopende straathonden
Onze ultieme tip tegen loslopende honden
juni 26, 2018
 

WWF Ecolab in La Paz

 

La Paz, de tweede grootste stad van Bolivia, stond in 2016 één maand zonder water. De kraan kan open, maar er komt geen water uit. In Santa Cruz maken we dit zelf mee als zonder waarschuwing aan het waternetwerk wordt gewerkt. Olivier had net de ketting van de fietsen opgepoetst en stond met zijn handen omhoog langs de kraan te wachten. Slechts vijf uur was de tap eraf, maar die vijf uur liet ook ons, bewust watergebruikers, een lesje leren. Nooit eerder realiseerden wij hoe vaak we onbewust de waterkraan opendraaien.

In samenwerking met WWF Bolivia nemen wij een kijkje in het Ecolab, dat WWF samen met de stad La Paz heeft ontwikkeld om duurzaam watergebruik onder de aandacht te brengen. Het Ecolab past in de duurzame strategie die La Paz nastreeft. Het duurzame steden programma is een van de focuspunten waarmee La Paz vooruit loopt in Bolivia en Zuid Amerika.

 

In het ecolab worden bezoekers mee genomen in de toekomst door een meisje dat verteld dat ze de laatste overlever is van La Paz. In het lab laten infographics en opgestapelde flessen water de realiteit zien aan de bewoners van de stad. Die maar al te goed weet hoe het is om droog te staan, maar zich nooit realiseerde hoeveel water ze dagelijks gebruiken en dus vervuilen. Een klein gezin uit La Paz gebruikt namelijk 300 liter water per dag. Middels kleine experimenten leren ze dat de natuur een gesloten systeem is waar geen nieuw water bij komt. Het is dus aan ons om dat water niet te vervuilen.

Het ecolab is onderdeel van het museum Pipiripi, een soort mini wetenschapsmuseum voor kinderen en volwassenen waarbij alle attracties zijn ontwikkeld uit gebruikt materiaal. Het gebruik van 'tweedehands spullen wordt gestimuleerd, door de kinderen te laten knutsellen met oude materiaal. Het is een vrijetijdsbesteding waarbij kinderen hun creativiteit de vrije loop laten gaan terwijl ze onbewust toch oppikken dat ze thuis ook een tekening op de achterkant van een velletje papier kunnen maken.

Ondertussen werken ze samen met studenten van Universiteiten uit La Paz die onderzoeken doen naar watergebruik en contaminatie in de stad La Paz. Zelf willen we graag een project opstarten met WWF dat we vanop de fiets kunnen uitvoeren. We doorkruisen alle landen in Latijns Amerika en kunnen voor perfect vergelijkingsmateriaal zorgen. We denken aan een onderzoek naar de plastic vervuiling. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg onze reis!

Onze nieuwste verhalen en avonturen wil je niet missen! Laat je email achter en ontvang 10 keer per jaar onze nieuwsbrief!

You don't want to miss our latest stories and adventures! Leave your email and you'll get our newsletter 10 times in a year!

 

Gelukt! Je krijgt binnenkort de eerste nieuwsbrief in jouw mail!