parallax background

De aantrekkingskracht van een wereldkaart

fietsen tussen bananenplantages
Fietsen in Ecuador
januari 16, 2019
Een nieuwe start
maart 7, 2019
 

De wereld in de woonkamer

 

Je komt een woonkamer binnen en daar hangt een prachtige wereldkaart aan de muur. Je loopt er onmiddellijk heen en begint plaatsen te zoeken waar je bent geweest. Er komen herinneringen naar boven en je droomt terug naar die vakantie van tien jaar geleden. In gedachten dwaal je af naar andere plaatsen op de wereld waar je nog nooit bent geweest en je vraagt jezelf af hoe de wereld er daar uitziet. ‘Mooi he’ zegt je oom als hij met twee koppen koffie in zijn hand staat, en hij ontwaakt je terug uit je droom. Waarom is een wereldkaart aan de muur zo mooi?

Het trekt de aandacht
Iedereen weet hoe de wereld eruit ziet. De bekende vormen van de continenten werken als een magneet voor het menselijk oog. Is het omdat we de wereld zo mooi vinden, of omdat het zo herkenbaar is? Evolutionair gezien hebben we meer aandacht voor dingen die betekenis voor ons hebben. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar blijkbaar hebben heel veel mensen een sterke associatie met de wereld waardoor een wereldkaart snel opvalt en de aandacht trekt. Een abstract schilderij aan de muur trekt omwille van die reden veel minder de aandacht want we zie er niets in. Je herkent vast wel dat je na het tiende bezoek bij je oom vraagt ‘hangt dat schilderij hier al lang?’.

De herinneringen komen naar boven
Een wereldkaart is een soort magneetbord van herinneringen. Mensen denken terug aan een safari in Zuid-Afrika, een fietstocht in Italië of kanovaren in Zweden. De vorm van het land of de naam van een stad is al voldoende om herinneringen naar boven te halen. Je hebt plots weer tien verhalen om te vertellen en beseft dat je toch al heel veel mooie dingen hebt gedaan in het leven.

 
 

Het maakt mensen bewust
Plots zie je Chili op de wereldkaart staan en je denkt terug aan die ene reis waar je een Chileen hebt ontmoet die woonde in Santiago. Wat een eind, denk je. Je kijkt even terug naar Nederland en beseft dat we eigenlijk een minuscuul land zijn in de wereld. Er is zoveel dat we niet kennen, nooit hebben gezien en nooit zullen zien. Je zou zelfs heel je leven in Nederland kunnen reizen en dan heb je nog niet alles gezien. Een wereldkaart maakt je bewust over de grootte van de wereld, en de nietigheid van onszelf. Heel die kaart is bevolkt met zeven miljard mensen en daar ben je er slechts één van. Je denkt terug aan die Chileen en verbaasd denk je wat een enorm toeval het is dat je net hem hebt ontmoet.

Het doet mensen dromen
De wereld is zo groot en er is zoveel te zien. Hoe zou Mozambique eruit zien en wat voor cultuur hebben ze in Uruguay? Er zijn 196 onafhankelijke staten in de wereld. Om een land te leren kennen, moet je er toch minimaal een maand vertoeven. Stel dat je dit zestig jaar lang doet, moet je jaarlijks drie maanden met vakantie. Dat klinkt niet verkeerd, maar is voor de meeste mensen onhaalbaar. Hierdoor moet je kiezen en ga je dromen over de landen die je echt will zien. Toen je naar je oom reed, dacht je over een nieuwe auto, maar nu je voor de wereldkaart staat, weet je veel beter waarvoor je het geld zal gebruiken. Want reizen is het allermooiste dat er is.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met CanvasCompany. Zoek je een wereldkaart voor op jouw muur? Op de website vind je alle wereldkaart designs, en je kan zelfs een tuinposter laten drukken met jouw wereldkaart.

 

Meer reistips

Op zoek naar meer reistips?

 

Het beste van Argentinië

De wereld rond met €12

2 Comments

 1. Durk van der Veen schreef:

  Beste Zoe en Olivier,

  Wat een leuke site hebben jullie gemaakt met veel waardevolle tips.
  Op 6 oktober gaan wij naar Zuid Amerika en beginnen in Mendoza op weg naar Ushuaia
  en willen hier een half jaar voor uittrekken. De uitrusting hebben we vrijwel rond, behalve
  de tent. Heb je een aanrader..wat is het type van de tent die jullie gebruiken?

  Grazia Visser
  Durk van der Veen

  • WeLeaf schreef:

   He Grazia en Durk,

   Wat een leuke vooruitzichten! Gaan jullie fietsen?
   Wij gebruiken een Hilleberg Nallo 3GT met de fiets. Dat is een 4 seizoenen tunneltent met een grote voortent waar we alle tassen in kunnen zetten en droog zitten als het regen of koud is. Er zijn meerdere merken die een dergelijke type tent hebben. Wij vinden de voortent echt super handig. Als je niet zou fietsen, zouden we kiezen voor een kleinere en lichtere tent. Een MSR Hubba is een goede tent en de Nallo 3 bestaat ook zonder voortent.

   Als jullie meer vragen hebben, zijn ze altijd welkom.

   Veel plezier met de voorbereiding en de reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg onze reis!

Onze nieuwste verhalen en avonturen wil je niet missen! Laat je email achter en ontvang 10 keer per jaar onze nieuwsbrief!

You don't want to miss our latest stories and adventures! Leave your email and you'll get our newsletter 10 times in a year!

 

Gelukt! Je krijgt binnenkort de eerste nieuwsbrief in jouw mail!